Nordkorea avfyrar nya robotar

Nordkorea har för andra gången den här veckan utfört robottest. FN:s säkerhetsråd lyckas samtidigt inte enas i några åtgärder mot landet.

En nordkoreansk flagga vajar i gränsområdet mellan Nord- och Sydkorea. Arkivbild.
TT
06.10.2022 06:48
Den här gången avfyrades två robotar från huvudstadsregionen österut över Japanska havet med 22 minuters mellanrum. I tisdags avfyrade det slutna landet en robot som flög över Japan, för första gången på fem år.
Japans försvarsminister Yasukazu Hama säger att de två robotarna på torsdagen flög 350–800 kilometer innan de slog ned i vattnet, utanför Japans ekonomiska zon. Som högst flög de på en höjd av 50–100 kilometer över havet.
Sydkorea och USA har svarat med egna tester efter tisdagens provaktiva test, och en amerikansk hangarfartygsgrupp har styrts tillbaka mot närområdet.
Nordkorea säger att torsdagens robotuppvisning är en motåtgärd mot de gemensamma militärövningarna som Sydkorea och USA har genomfört.
Testet sker samtidigt som FN:s säkerhetsråd samlades för att diskutera det test som Nordkorea genomförde i tisdags. Under mötet argumenterade Ryssland och Kina för att de USA-ledda militärövningarna i regionen tvingat Nordkorea att agera.
Säkerhetsrådet lyckades inte komma överens om något nästa steg, trots varningar från USA och dess allierade om att oenighet i rådet ses som uppmuntrande i Nordkorea.

ANDRA LÄSER