Med ukulelen skiner solen

Ukulelen har en lång och särpräglad historia. Men det är inte därför du kunde lära dig spela på den – utan för att det gör dig gott. Litteraturprofessorn Bo Pettersson fick en ukulele i farsdagsgåva i fjol och delar med sig av sina bästa tips.

Ukulelevirtuosen Jake Shimabukuro från Hawaii brukar kallas ukulelens Jimi Hendrix, hans tolkningar av George Harrisons While My Guitar Gently Weeps och Queens Bohemian Rhapsody finns inbäddade i denna artikel på HBL.fi.
25.07.2021 08:23
Det är inte många musikinstrument som lär ha tillkommit ett visst datum. Ukulelen sägs ha sett dagens ljus den 23 augusti 1879. Det var då den brittiska klippern Ravenscrag anlöpte Honolulu med drygt fyrahundra arbetare från Madeira på väg till sockerplantagerna. Bland passagerarna fanns det några som spelade machete, ett litet långsmalt gitarrlikt instrument med fyra tarmsträngar som liknar det mera kända portugisiska stränginstrumentet cavaquinho.
Folkmusiken portugiserna spelade blev genast populär och med Ravenscrag anlände också tre män som egentligen var möbelsnickare och började bygga fyrsträngade instrument som man på hawaiianska kallade ukulele, som betyder ”hoppande loppa”. Det finns olika hypoteser om namnet: möjligen kan det härledas till en flyhänt brittisk spelman som hette Edward Purvis, men det kan också helt enkelt ha sitt ursprung i hur ukulelen låter.

ANDRA LÄSER