Ökänd siciliansk maffiaboss gripen efter 30 år på flykt

Efter 30 år på rymmen har Matteo Messina Denaro, ledare för den sicilianska maffian Cosa Nostra, gripits av italiensk polis. Denaro, som en gång i tiden skröt om att han kan ”fylla en kyrkogård” med sina offer, sägs ha varit den sista av den gamla skolans maffiabossar.

Matteo Messina Denaro i en bil efter gripandet. Bild från italienska polisen.
16.01.2023 15:21 UPPDATERAD 16.01.2023 16:28
I mörka solglasögon, beige mössa och en brun skinnjacka med fårskinnsfoder, sida vid sida med tungt utrustad italiensk polis, ser Matteo Messina Denaro kuvad ut. Bilden som är tagen direkt efter gripandet är den första kända bilden på den ökända maffiabossen sedan början av 1990-talet.
Denaro, som i tre årtionden varit den mest eftersökta personen i Italien, tros ha fått alltmer makt i takt med att andra maffiabossar antingen gripits eller avlidit. Han ska slutligen ha utsetts till "bossarnas boss" efter att den tidigare Cosa Nostra-ledaren Salvatore "Totò" Riina dog i cancer 2017.
60-åringen greps under måndagen på en privat sjukhusmottagning i Palermo på Sicilien, där han enligt den italienska nyhetsbyrån Ansa behandlades för tarmcancer under namnet Andrea Bonafede.
Denaro tycks inte ha motsatt sig gripandet.
– Jag är Matteo Messina Denaro, var enligt italienska medier hans första ord till poliserna som närmade sig honom.
Läs också: Jakten på den sista gudfadern Matteo Messina Denaro (HBL september 2021)

Greps till applåder

Premiärminister Giorgia Meloni kallar gripandet "en stor seger" för den italienska staten i dess krig mot organiserad brottslighet. En epok går i graven i och med Denaros gripande, konstaterar italienska tidningar.
Enligt italienska La Repubblica applåderade åskådare på gatan när maffiabossen eskorterades från mottagningen och in i ett militärt fordon.
Matteo Messina Denaro anklagas för att ha beordrat otaliga mord och för att ha varit inblandad i flera attentat begångna av Cosa Nostra i början av 1990-talet. Han är också dömd i sin frånvaro för sin roll i det bombdåd som 1992 kostade åklagaren Giovanni Falcone och hans kollega Paolo Borsellino, som var specialiserade på maffiarelaterad brottslighet, livet.

Kommunicerade via papperslappar

I årtionden har den italienska staten jagat Denaro. Hundratals poliser och spanare har letat efter 60-åringen över hela världen, men när han till slut hittades befann han sig bara knappt tio mil från sin hemstad Castelvetrano.
Den tidigare enda kända bilden av Denaro är tagen i början av 1990-talet. 2015 upptäckte italiensk polis att han kommunicerade med sina närmaste medarbetare via det så kallade pizzini-systemet, där små vikta papperslappar gömdes under en sten på en gård på Sicilien. Kort därefter greps elva personer som misstänks ha stått Denaro nära.
Inrikesminister Matteo Piantedosi säger att gripandet innebär en "extraordinär dag för Italien".

Fakta | Maffian i Italien

Italiens tre största maffiagrupper är regionalt förankrade men också internationellt verksamma inom alla upptänkliga brottskategorier: mord, utpressning, knarkhandel, miljöbrott, skattefusk, penningtvätt, piratkopiering och flyktingsmuggling.
'Ndrangheta: Kalabrien. Beskrivs som den mäktigaste kriminella organisationen i Italien, inte minst tack vare omfattande smuggling av kokain från Sydamerika. Har sin bas i ett av landets fattigaste områden, vid tån på "stöveln".
La Cosa Nostra: Sicilien. Tidigare den mest uppmärksammade organisationen, mycket på grund av brutala interna uppgörelser och insatser i stor skala av italiensk polis. Den ursprungliga maffian som fungerat som en modell för andra och som är uppbyggd kring klaner och familjer.
Camorra: Neapeltrakten. Camorran kontrollerar bland annat illegal sophantering och livsmedelsfusk och tvingar företagare att betala beskyddarpeng, "pizzo". Mycket av deras inkomster kommer från droghandel. Är mindre hierarkiska men mer blodiga än La Cosa Nostra, enligt författaren Roberto Saviano som skrivit boken "Gomorra".
Källa: AFP, BBC
Källa: TT

ANDRA LÄSER