För Danmark gäller vinna eller försvinna

0–0 mot Tunisien, 1–2 mot Frankrike. Och den offensiva gladfotboll som kännetecknat Danmark de senaste åren har man inte sett mycket av under pågående VM. Mot Australien på onsdag måste det bli seger, annars upplever Danmark sitt största fiasko på VM-scenen genom tiderna.

Kasper Schmeichel och Danmark måste besegra Australien.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
30.11.2022 11:31
Danmark kom till VM som världstia, med ypperlig formkurva och som ett lag som många såg som en svart häst i turneringen. Kanske inte för att gå hela vägen men kvartsfinal eller semifinal kändes fullt realistiskt inför VM. Nu är det frågan om det blir mer än tre matcher för Danmark som sett tafatt, fantasilöst och stundtals nästan oinspirerat ut. En himmelsvid skillnad från exempelvis EM senast där Danmark verkligen bjöd upp till dans. Kanske att den torra ökenluften och den något bisarra omgivningen inverkat negativt på det normalt sett så positiva laget.
Nu har det i stället varit väldigt mycket negativt kroppsspråk, rynkade pannor och stirriga blickar då spelet inte stämt alls och det sedvanliga flytet saknats.
Tunisien manglade stundtals Danmark rent fysiskt och fick de danska bolltrollarna att känna sig väldigt obekväma ute på planen. Centralt kom Danmark ingen vart och inte ens Christian Eriksen förmådde bidra med den kreativitet han brukar.
Mot ett individuellt briljant Frankrike med Kylian Mbappé i spetsen  hade Danmark häng på en poäng men inte ens oavgjort mot världsmästarna hade förändrat utgångsläget inför avslutningen mot Australien. Det enda som duger är seger och inte ens det garanterar avancemang då Tunisien ännu har sitt att säga till om då laget avslutar mot Frankrike. Les Bleus har redan säkrat avancemang och vinner gruppen med 98,2 procents sannolikhet också om det mot förmodan skulle bli förlust mot Tunisien.
Franska tränaren Didier Deschamps kan rotera friskt i gruppavslutningen och säkra fräscha ben då allvaret börjar i åttondelsfinalerna i helgen. Välkommet för Les Bleus.
Danmarks trupp är stark men det fanns farhågor om att anfallsbesättningen kanske ändå inte riktigt håller klassen. Farhågorna har besannats. Skov Olsen, Dolberg, Damsgaard, Braithwaite och Cornelius är hyfsade namn men långt ifrån den stjärnglans Danmark någon gång haft på topp. Mot Frankrike försökte tränaren Kasper Hjulmand med Frankfurtssuccén Jesper Lindström som en av de tre på topp men inte heller det experimentet var alldeles lyckat. Lindström har ändå snabbheten, explosiviteten och förmågan att göra det oväntade. Och visst borde han få inleda också mot Australien för Danmark behöver spelare som kan stå för det oväntade.
Den sista kvarten mot Frankrike var ändå så pass bra att det trots allt finns skäl för en viss optimism i det danska lägret.
Brasilien har imponerat hittills och får alltjämt gälla som guldfavorit nummer ett. Med eller utan Neymar spelar ingen avgörande roll.
Neymar tar en tur i luften.
Frankrike har också varit bra även om det finns vissa fläktar av nonchalans och obalans i de regerande mästarnas led. Sådant kan stå dem dyrt i slutspelet.
Portugal har tagit  två segrar i följd och formen pekat försiktigt uppåt. Mot ett genomuselt Uruguay såg Portugal stundtals riktigt bra ut och då man tittar på materialet är det lätt att konstatera att här finns vad som krävs för en lång turnering. Hittills har laget inte fått ut maximal effekt men i ett VM gäller det som bekant att skynda långsamt.
Bland de största besvikelserna hittills kan Belgien nämnas. Ett Belgien som har problem både på och utanför planen. Frostiga relationer inom laget, bland annat talar inte målvakten Courtois och mittfältsstjärnan De Bruyne med varandra och har inte gjort det på flera år efter att Courtois i tiderna vänstrat med De Bruynes före detta flickvän.
Thibaut Courtois Belgien imponerar inte.
Känslan av att det sista som finns kvar av den gyllene generationen inte räcker till längre förstärks för varje match. Ingen skräll om Belgien åker ut i gruppspelet. För att undvika det måste laget slå Kroatien i den sista omgången. Ingen lätt uppgift.

ANDRA LÄSER