Över tusen nödsamtal på två timmar

Olyckan var framme redan strax efter klockan 18, då raketskjutandet officiellt fick inledas, meddelar Nödcentralsverket. Kvällens första timmar har ändå förlöpt lugnt, meddelar Helsingforspolisen.

Utöka säkerhetsavståndet, uppmanar Räddningsverken i Nyland. Det kan blåsa över 15 meter per sekund i vindbyarna.
HBL-SPT
31.12.2018 22:25 UPPDATERAD 01.01.2019 00:06
Klockan var inte många minuter över sex på nyårsafton när Nödcentralen tog emot den första anmälan om att en fyrverkeripjäs har orsakat skada.
– Användning av fyrverkeripjäser har varit tillåtet i en timmes tid. Skador på egendom och människor har rapporterats. Var försiktiga med pjäserna, skrev Nödcentralsverket på Twitter klockan sju på nyårsafton.
Mellan 18 och 20 tog Nödcentralsverket emot över tusen nödsamtal. Det är tillåtet att avfyra fyrverkerier mellan klockan sex på kvällen och två på natten.

"Förläng säkerhetsavstånden"

Det såg osäkert ut huruvida det skulle gå att skjuta några raketer på grund av den hårda vinden, men de flesta räddningsverk tillåter fyrverkerier också i år. Räddningsverken i Nyland, Egentliga Finland och Österbotten införde inte begränsningar på fyrverkerierna på grund av vädret. Men räddningsverken uppmanar ändå till att ta det säkra före det osäkra.
– Bra platser för fyrverkerier är öppna områden såsom åkerkanter, vattenområden, sandplaner och stora tomma parkeringsplatser. Den kraftiga vinden bör beaktas genom att förlänga säkerhetsavstånden till människor, byggnader och fordon, skriver Räddningsverken i Nyland i ett pressmeddelande.

Festen i gång vid Senatstorget

In i det sista rådde en viss osäkerhet om ifall nyårsfesten vid Senatstorget i Helsingfors skulle kunna hållas som planerat. Strax efter klockan 22 var festen ändå i gång som planerat, och om inte vinden friskar i alltför mycket blir det fyrverkerier vid midnatt.
Vid tiotiden på kvällen meddelade Helsingforspolisen på Twitter att nyårsaftonen tills vidare förlöpt lugnt ur polisens synvinkel, och tackade för god festattityd.

ANDRA LÄSER