Fem stjärnor som kan byta klubb i sommar

Sommaren är en tid då ryktena om vilka fotbollsspelare som ska byta klubbadress duggar tätt. HBL listar fem stora övergångar som fortfarande kan bli av innan transferfönstret stänger.

Cristiano Ronaldo är inte intresserad av att spela Europa League.
Jonatan Sparvjonatan.sparv@hbl.fi
11.07.2022 16:03

Robert Lewandowski, Bayern München

Den polske storstjärnan har redan meddelat att han inte vill fortsätta i Bayern München i höst. Barcelona är extremt sugna på anfallaren, som fortfarande tillhör den absoluta världseliten på sin position. 
Frågan är hur katalanerna ska ha råd att punga ut med transfersumman och samtidigt motsvara Lewandowskis lönekrav. Att pengarna i Barcas kista håller på att sina är allmänt känt och Bayern är inte direkt supersugna på att sälja till en klubb som förmodligen inte har råd att betala direkt.
PSG lurar i vassen om Bayern och Barcelona inte kan komma överens. Men Lewandowski vill till Katalonien.
Övergångssumma: 30-40 miljoner euro.
I förarsätet: Barcelona, PSG.

Cristiano Ronaldo, Manchester United

Portugisen dök inte upp när det var dags för Manchester United att inleda försäsongen. Officiellt stavas förklaringen personliga orsaker, men det råder inget tvivel om att storstjärnan är missnöjd med de röda djävlarnas aktivitet på transfermarknaden så här långt.
Ronaldo, som har gjort fler mål i Champions League än någon annan, är måttligt entusiastisk över att spela Europa League i höst och ser sig nu om efter alternativ. Bayern kunde vara en möjlighet, men klubbens vd Oliver Kahn säger att han inte passar i den tyska jättens filosofi.
Ronaldo fyller 38 i februari och är ingen framtidsvärvning, men mål gör han fortfarande. Kan det bli en flytt till London och Chelsea?
Övergångssumma: cirka 20 miljoner euro.
I förarsätet: ingen.
Robert Lewandowski är på väg bort från Bayern München. Arkivbild.

Raphinha, Leeds

Leeds superstjärna är ett av de hetaste villebråden på marknaden i sommar. Brassen själv vill enligt rykten till Barcelona, men att hosta upp de 60-65 miljoner pund som Yorkshire-klubben kräver blir som sagt svårt för katalanerna. Chelsea ska redan vara överens om en övergångssumma med Leeds, men det finns fortfarande ingen överenskommelse mellan klubb och spelare.
Även Arsenal är intresserade och om ingenting händer kan flera stora fiskar ge sig in i leken.
Övergångssumma: 70-75 miljoner euro.
I förarsätet: Chelsea, Barcelona.

Frenkie de Jong, Barcelona

Nyanlände Erik ten Hag vill förstärka Manchester United med en av sina gamla Ajax-adepter och mittfältsmaestron Frenkie de Jong är precis vad den engelska jätten saknat de senaste åren. Först såg det ut som att Barcelona vägrade att sälja sin juvel, men nu kan man tänka sig att skeppa iväg holländaren för att göra plats i lönebudgeten.
En sak verkar dock sätta käppar i hjulen för affären. Uppgifter om att Barcelona skulle ha över 100 miljoner euro i skulder vad gäller obetalda löner, till bland annat de Jong, har figurerat de senaste dagarna. Återstår att se om klubbarna kommer fram till en lösning. Chelsea är även intresserade av 25-åringen, men ten Haag lockar i Man United.
Övergångssumma: 65 miljoner euro.
I förarsätet: Manchester United.

Neymar, PSG

Det är inte alls säkert att Brasiliens guldgosse Neymar lämnar PSG i sommar, men ryktena om en flytt tog fart efter att en av Parisklubbens andra storstjärnor, Kylian Mbappé, sade sig vara missnöjd med Neymars disciplinproblem.
Brassen är forfarande en spelare i världsklass då han är på humör, vilket varit mer sällan än ofta den senaste tiden. Neymars höga löneanspråk gör listan på intressenter än kortare. Real Madrid kunde vara ett alternativ, men det känns mest sannolikt att Neymar hamnar i Premier League om han byter klubb i sommar – det är där pengarna finns.
Manchester City, Chelsea eller kanske rentav Newcastle? Den som lever får se.
Övergångssumma: 60-80 miljoner euro.
I förarsätet: ingen.

Några redan klara övergångar

Erling Braut Haaland, Dortmund till Manchester City, 60 miljoner euro.
Sadio Mané, Liverpool till Bayern München, 32 miljoner euro.
Darwin Nunez, Benfica till Liverpool, 75 miljoner euro.
Gabriel Jesus, Manchester City till Arsenal, 45 miljoner euro.
Kalvin Phillips, Leeds till Manchester City, 42 miljoner euro.
Aurelien Tchuoameni, Monaco till Real Madrid,
80 miljoner euro.
Richarlison, Everton till Tottenham, 50 miljoner euro.
Romelu Lukaku, Chelsea till Inter, lån.
Raheem Sterling, Manchester City till Chelsea,
53 miljoner euro (inte officiellt i skrivande stund men i praktiken klar).

ANDRA LÄSER