Fler än 5 000 personer vill pröva vara finländare

Det är Helsinki Business Hub som står bakom ett projekt genom vilket man försöker locka arbetskraft. Efter att ansökningstiden pågått i en månad står det klart att drygt 5 300 personer är intresserade av att vara finländare på prov.

Över 5 300 personer, främst från Nordamerika, vill pröva bo i Finland i tre månader.
Dann Pettersson
25.12.2020 22:20 UPPDATERAD 25.12.2020 22:45
Kampanjen inleddes i november och erbjudandet var enkelt, kom till Finland och bo här i 90 dagar. Dessutom är omlokaliseringen gratis.
De personer som väljs ut får hjälp med byråkrati, skolor och småbarnspedagogik, passande uppehälle, distansarbetsplatser och introduktioner inom teknologisektorn i Finland.
Joonas Halla från Business Finland säger till The Guardian att det inte endast är arbetsmarknaden som lockar. Intressant för de sökande är även välfärdssamhällets fördelar, som föräldraledighet och allmän sjukvård.
Halla talar om en otrolig tillväxt inom teknologiindustrin i Finland. Till The Guardian hänvisar han till ett estimat som visar på att sektorn kommer skapa 50 000 jobb under 2021. I samma intervju understryker han att Finland kommer att behöva talangfull arbetskraft.
Enligt Johanna Huurre, som ansvarar för projektet för Helsinki Business Hub:s räkning, har intresset varit störst i Nordamerika. USA och Kanada står för ungefär 30 procent av ansökningarna. Men också cirka 50 personer från Storbritannien och en person från önationen Vanuatu, säger hon till The Guardian.

ANDRA LÄSER