FIS överklagar: "Domen en lottovinst för Johaug"

Enligt HBL:s uppgifter överklagar FIS Therese Johaugs avstängning. – Det finns klara skäl att låta Cas behandla fallet, säger FIS-styrelseledamoten Martti Uusitalo.

Therese Johaug kan vara fri att tävla om ett år i OS.
Det norska idrottsförbundets domsutvalg dömer skidstjärnan Therese Johaug till en tretton månader lång avstängning. Det innebär att hon kan börja förbereda sig för vinter-OS i Pyeongchang 2018.
– En lottovinst för Johaug, säger idrottsjuristen Olli Rauste.
– Behandlingen gick helt enligt manuskriptet som de norska antidopningsmyndigheterna förberett.
Enligt domsutvalget är Johaug inte helt oskyldig till det positiva dopningsprovet, men hon har inte gjort sig skyldig till grov oaktsamhet. Hon hade all orsak att lita på sin landslagsläkare Fredrik Bendiksen, som gav henne sårsalvan som innehöll en förbjuden anabol steroid.
– Det är lätt att formulera motiveringarna så de passar in i beslutet, säger Rauste.

FIS överklagar

Det är dock tveksamt om Johaugs dom står fast. Det internationella skidförbundet FIS och Wada har rätt att överklaga beslutet till Cas.
– Det är ganska säkert att FIS överklagar till Cas. FIS, Wada eller båda tillsammans, säger FIS-styrelseledamoten Martti Uusitalo.
– Det finns så många motstridigheter mellan Wadas reglemente och de norska bestämmelserna att det är bäst för alla parter om Cas tar ställning i fallet. Vi har talat om det här förut inom FIS och jag kommer också att driva på saken.

Väcker känslor

Domsutvalget bestod av tre yrkesdomare, men deras beslut grundade sig på en handläggning i Antidoping Norges påtalenämnd. I Cas får Johaug en objektiv bedömning av skiljedomare, som inte har koppling till det norska idrottssystemet.
– Jag förstår hur emotionell den här frågan är, men i FIS och Wada väcker Johaug inte så stora känslor. Oavsett om hon är en stjärna eller inte finns det starka skäl för att låta Cas avgöra, säger Uusitalo.
– Utan att ta ställning till själva sakfrågan är det bäst att låta fakta tala för sig. Nu har det norska antidopningssystemet sagt sitt och då är det dags för Cas att ge sin syn.

Betydande fel

Olli Rauste har en lång erfarenhet av att fungera som Cas-skiljedomare. Han har en stark åsikt om Johaugs fall: hon blir sannolikt avstängd i två år av Cas.
Enligt Wadas regler är utgångspunkten för en anabol steroid en fyra års avstängning. Straffet kan halveras till två år ifall idrottsutövaren inte dopat sig med avsikt. Men för att straffet ska förkortas ytterligare borde idrottsutövare kunna bevisa att den inte gjort sig skyldig till ett betydande fel (no significant fault or negligence).
– Jag anser att det är ett betydande fel att hon inte granskat läkemedelsförpackningen. Om landslagsläkarens ord räckte skulle läkaren alltid kunna ta på sig skulden när någon åker dit för dopning, säger Rauste.

ANDRA LÄSER