Kvalhjälten Teemu Pukki: "En dröm för oss alla"

– Det här är den största matchen i mitt liv hittills, sade tvåmålsskytten Teemu Pukki efter 3-0 mot Liechtenstein.

Teemu Pukkis hysteriska målform i landslaget håller i sig.
Det har varit dröm för alla oss finländare sedan så många år tillbaka. Det handlar om så mycket mer än fotboll, säger Teemu Pukki.
24-årige Jasse Tuominen, som fram till mötet med Liechtenstein inte gjort något mål i EM-kvalmatcherna, var den första att utropas till nationalhjälte. Efter drygt 20 minuter av flertalet försök från bland annat Teemu Pukki och Pyry Soiri, var det till sist Tuominens skott som letade sig in bakom Liechtensteins Benjamin Büchel.
– Jag drömde om att bli den första målskytten. Jag har sparat mitt första mål i landslagsammanhang till det här ögonblicket. säger Jasse Tuominen.
Ivriga att utöka ledningen fortsatte Finland i samma stil, tills att Pyry Soiri fälldes i straffområdet med en halvtimme kvar att spela.
Skyttekungen Teemu Pukki fick chansen från elva meter – och han tog den.
– Jag var ganska säker på att jag skulle sätta den. Men visst kände jag extra press, även om jag visste att vinsten kanske inte skulle hänga på straffen. Jag njöt verkligen av att få ta den, säger han.
– Det är helt otroligt, obeskrivligt. Att första gången i historien gå till EM. Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Tuominen.
Jasse Tuominen jublade efter 1-0.
Publiken gick in på planen efter matchen.

Finlands väg till EM

Finland inleder kvalet med en 0–2-förlust mot Italien, men laddar om och vinner mot Armenien med 2–0 efter mål av Fredrik Jensen och Pyry Soiri.
Finland tar ännu en tvåmålsvinst mot Bosnien i nästa kvalmatch, då med dubbla mål av Premier League-spelaren Teemu Pukki. De besegrar sedan Liechtenstein borta, med 2–0. Pukki står för ett av målen och Benjamin Källman för det andra. I hemmamatchen mot Grekland blir Teemu Pukki ende målskytt och säkrar den finländska 1–0-segern.
I det andra mötet med Italien är det finska laget nära att skrälla till sig en poäng. Teemu Pukki kvitterar för Finland till 1–1 i 72:e minuten på straff, men italienarna gör sju minuter senare mål, även det från elva meter, och vinner med 2–1.
Allt går sedan fel i det andra mötet med Bosnien, så när som på Joel Pohjanpalos comeback efter en skada: han gör Finlands enda mål. Finland förlorar med hela 1–4, efter att Bosnien i andra halvlek skapat sig en fyramålsledning.
Tre dagar senare, mot Armenien, presterar laget desto bättre. Lukas Hradecky håller nollan, Teemu Pukki gör två mål och Fredrik Jensen ett. Finland tar med sig tre välbehövliga poäng från 3–0-vinsten, och när Grekland dessutom slår Bosnien skapas drömläget som Finland har inför matchen mot Liechtenstein.
Finland pallar för trycket och vinner klart med 3–0 mot Liechtenstein. Den historiska bedriften är ett faktum.
Finland avslutar EM-kvalet med en bortamatch mot Grekland 18 november.
Det finländska landslaget har varit nära att ta sig till VM 1998 och 2002 och EM 2008, men inte lyckats. I VM-kvalet 2018 kom de näst sist i gruppen – men EM 2020 är man med.

ANDRA LÄSER