Livstidsstraffet för mord står fast – pappan knivhögg sitt barn i lekpark i Borgå

Det var mord då en pappa knivhögg sin dotter till döds i Borgå. Det slår nu också hovrätten fast. Mannen hade försökt få straffet sänkt.

Ljus tändes i november 2017 vid lekparken i Borgå där det 3-åriga barnet knivhöggs till döds.
Anna Svartström
16.05.2019 10:21 UPPDATERAD 16.05.2019 11:49
I juni i fjol dömde tingsrätten i Östra Nyland Nicolas Mathieu Cherchel till livstids fängelse för mord på sin 3-åriga dotter. Han överklagade domen till hovrätten, eftersom han bestred att det handlade om mord. Cherchel erkände däremot det lindrigare dråp.
På torsdagen kom hovrätten i Helsingfors med sin dom. Hovrätten anser, precis som tingsrätten, att Cherchel har gjort sig skyldig till mord. Det här eftersom gärningen var genomförd på ett synnerligen rått och grymt sätt och som helhet var grov.
Hovrätten står också fast i tingsrättens dom i övrigt. Mannen döms förutom mord för misshandel av barnets mor, hemfridsbrott, bortförande av barn och olaga hot. De gärningarna skedde före mordet, som en del av den vårdnadstvist som några månader tidigare hade lösts till moderns fördel.
Det var i november 2017 som mannen, född 1979, hade fört bort barnet utan att mamman hade möjlighet att förhindra det. Enligt domen tog han dottern till en lekpark i centrala Borgå där han med en kniv riktade slag mot henne. Barnet dog i ambulansen på väg till sjukhuset.
Cherchel döms också att betala skadestånd till modern på 25 000 euro för lidande, vilket är mer än delegationen för personskadeärendens rekommendationer. Det motiveras med att mamman var vittne till gärningen samt av gärningens art. Dessutom döms han att betala ersättning bland annat för förlorad inkomst, sammanlagt nästan 15 000 euro.
Läs också: Hovrätten behandlar barnmordet i Borgå – försvaret hävdar att det var dråp
Läs också: Myndigheterna begick inget fel i fallet med den knivhuggna treåringen

ANDRA LÄSER