De här vill finländarna helst se som president – Haavisto klar etta

De Grönas Pekka Haavisto är populärast i en presidentvalsenkät som Ilta-Sanomat har låtit göra. 

Pekka Haavisto (De Gröna) är etta i en färsk presidentvalsgallup medan Olli Rehn (Centern) kommer på andra plats.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
04.02.2023 11:44 UPPDATERAD 04.02.2023 20:00
Om ett år ska Finland välja ny president efter Sauli Niinistö.
I den gallup som Ilta-Sanomat har låtit göra klättrar De Grönas Pekka Haavisto upp som klar etta. 48 procent svarar att de kan tänka sig att rösta på honom. Det är en ökning med fem procentenheter från den senaste enkäten, som gjordes i oktober.
På andra plats finns Olli Rehn, chefdirektör på Finlands Bank och till partitillhörigheten Centern. Hans popularitet har i sin tur minskat med två procentenheter.
Rehn toppade under en längre tid mätningen, men nu har Haavisto allt tydligare gått ifrån honom, kommenterar forskningsdirektör Juho Rahkonen vid Taloustutkimus till Ilta-Sanomat. Det är Taloustutkimus som har gjort undersökningen som publicerades på lördagen.
Enligt Rahkonen är nu också äldre personer intresserade av Haavisto.
– År 2017 var Haavistos väljarprofil en alldeles annan. Då rentav skydde äldre väljare Haavisto, och det här har förändrats totalt. 
Nu kan också äldre personer tänka sig att rösta på Pekka Haavisto (Gröna) visar Ilta-Sanomats gallup.
Tredje mest populär är Mika Aaltola, chef för Utrikespolitiska institutet, som 36 procent kan tänka sig att rösta på. Det är åtta procentenheter färre än i oktober.
Han följs av Sanna Marin (SDP) med 31 procent och Alexander Stubb (Saml) med 27 procent. 
Taloustutkimus intervjuade 1 021 personer för undersökningen i veckan. Samplet är representativt för den finländska befolkningen i åldern 18 till 79 år. Felmarginalen är plus/minus tre procentenheter.

ANDRA LÄSER