Remi Lindholm på lustigt humör inför paradsträckan – ”Egentligen är det ganska tråkigt här”

På onsdag ger sig Remi Lindholm ut på sin favoritsträcka i VM. Han säger att formen känns okej.

Remi Lindholm deltar i sin paraddistans, 15 km fristil, på onsdag.
Jonatan Sparvjonatan.sparv@hbl.fi
28.02.2023 13:38
Remi Lindholm, 25, från Pernå i Lovisa gör sitt andra stora mästerskap på raken. Det började skapligt med en 22:a plats i skiathlon och på onsdag är det paradsträckan 15 kilometer fristil som gäller.
Lindholm säger att formen känns ”helt okej” inför loppet då HBL når honom på telefon.
– Man är såklart lite nervös, men det hör väl till.
Han tog FM-guld på just 15 km fristil för en dryg månad sedan och skidade upp sig under fristilssträckan i skiathlon i fredags.
– Den klassiska delen gick ganska dåligt. Jag hade dåligt fäste och fick nästa löpa upp för backarna. Men fristilsdelen gick desto bättre. Jag känner att det går rätt så bra i ”skate” för tillfället, säger Lindholm om fredagens insats.
VM är, precis som för alla andra åkare, huvudmålet för Lindholm denna säsong. Uppladdningen inleddes redan i somras med intensiv träning. Ett brutet lillfinger satte några små käppar i hjulet, men Pernåsonen känner sig redo att lyckas på den stora scenen.
Skidlandslaget har varit på plats vid VM-orten Planica – som ligger intill gränsen mot Italien – i två veckor. De finländska åkarna bor på den italienska sidan.
– Det är mycket träning. Vi har testat olika skidor på morgnarna och löpt på eftermiddagarna. Då man hinner ligger man i sängen en stund, säger Lindholm om tillvaron i Alperna.
Några promenader runtom i byn har det blivit. Utöver det umgås han med de andra åkarna och lär sig saker av de erfarna finländska stjärnorna.
– Men egentligen är det ganska tråkigt här. Du fokuserar på nästa tävling och hinner inte tänka på så mycket annat.

Backarna viktiga

Banan i Planica kännetecknas av tuffa uppförsbackar och luriga utförspartier. Remi Lindholm säger att banan passar honom bra. Åkare med god syreupptagningsförmåga kommer till sin rätt under banans tuffare partier. Lindholm är en sådan åkare.
– Föret är ganska tungt, så det gäller att orka hela vägen.
Spåren har fått en del kritik under mästerskapet. Finländaren Arsi Ruuskanen åkte omkull i en av nedförsbackarna och skadade sig ordentligt. Överlag har mästerskapet präglats av fler fall än normalt.
Lindholm har ändå inte upplevt spåren som svåråkta.
– Visst är det mycket lös snö i vissa partier, men inte är det så farligt. Det gäller att trampa runt i kurvorna och inte sladda för mycket, annars fastnar skidan och så åker du på näsan.
Onsdagens lopp körs med intervallstart. Det borde göra det lättare att navigera i nedförsbackarna, tror Lindholm.
– Är du mitt i en klunga i ett masstartslopp är det svårare.

Tror du att man kan vinna många sekunder på att åka bra utför på onsdag?

– Visst kan man vinna en del, men jag tror ändå att allt kommer avgöras i uppförsbackarna i och med att de är så pass långa.

OS bra erfarenhet

Lindholm fick visa upp sig på den stora skidscenen i OS 2022. Det var en bra erfarenhet och han tror att det är bra att ha i bagaget inför paradsträckan på onsdag.
– Jag minns hur nervös jag var inför starten på skiathlon (i OS). Nu är jag inte lika nervös, jag vet lite mer om hur det kommer att vara, säger han.
De flesta minns kanske Lindholm som åkaren som förfrös sin penis under OS. Händelsen väckte stor uppståndelse och flera medier uppmärksammade den, bland annat New York Times.

Finns det någon chans att du skapar lika stora rubriker den här gången?

– Nej, det tror jag inte. Inte ens om jag vinner guld, säger Lindholm med ett skratt.
Han tror inte heller att det finns någon risk för ett liknande missöde i Planica.
– Jag får skida så fort att jag inte får kallt.
Onsdagens lopp kan även bli avgörande för vilka åkare som kör i herrstafetten på fredag. Iivo Niskanen och Perttu Hyvärinen är givna om de är i skick, men därutöver får Lindholm ses som en av favoriterna till att åka en av fristilssträckorna.
– Om jag skidar bra på onsdag så hör jag hemma i laget, men går det dåligt så kan någon annan få chansen. Laget ska bestå av de bästa åkarna, säger Lindholm.

Finländare som deltar i distansloppen i fristil

Damer 10 km, tisdag klockan 13.30: Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski, Jasmi Joensuu och Eveliina Piippo.
Herrar 15 km, onsdag klockan 13.30: Remi Lindholm, Perttu Hyvärinen, Niko Anttola och Markus Vuorela.

ANDRA LÄSER