Firat sportlov? Här får du koll på veckan som gått

Den klassiska sportlovsveckan i södra Finland är över. Här samlar vi ihop några av de viktigaste och mest lästa artiklarna från veckan som gått för dig som vill få koll eller lästips.

Annica Lindströmannica.lindstrom@hbl.fi
26.02.2023 19:06 UPPDATERAD 26.02.2023 19:07

Skulle åka från Raseborgs sjukhus till vårdhemmet i Ekenäs – hamnade i Pellinge

Kaisa Laitinens 85-åriga mormor tappades bort i sex timmar.
En helt vanlig fredag skulle Kaisas 85-åriga mormor åka från Raseborgs sjukhus till vårdhemmet i samma stad. Mormodern lider av demens och sattes i en FPA-taxi som skulle ta hand om skjutsen. Fyra timmar senare ringer Kaisas telefon. Det är vårdhemmet som ringer för att fråga varför Kaisas mormor inte är tillbaka på vårdhemmet. HBL har granskat hur det gick till när mormodern tappades bort och hamnade 200 kilometer bort – i Pellinge i Borgå.

Ingen sametingslag – den här gången heller

Sametingslagen föll i grundlagsutskottet med två rösters marginal då utskottet röstade om man skulle hinna behandla lagen under den här mandatperioden. SDP, Vänsterförbundet, De Gröna och Svenska riksdagsgruppen hade röstat för att försöka få fram ett betänkande. Sannfinländarna, Centern och Samlingspartiet ansåg att det inte fanns förutsättningar för det.
Många kritiska röster har höjts, inte minst från justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) och Petra Laiti, ordförande för den samiska ungdomsföreningen Suoma Sámi Nuorat, som HBL talat med. Också statsminister Sanna Marin (SDP) uttryckte sin besvikelse.

Strejken fortsätter

Förhandlingarna mellan arbetsgivarorganisationen och transportarbetarförbundet AKT har fortsatt men någon överenskommelse har man inte nått. Om man inte kommer överens utvidgas strejken onsdagen den 1 mars. Då kommer busstrafiken att drabbas. Redan nu syns strejken bland annat i hamnar och i många soprum.
Skärmdump av HBL:s förstasida 24 februari 2023.

Årsdagen för kriget

Andrii, Emiliia och Olga flydde från Ukraina samma dag kriget började.
Fredagen den 24 februari hade det gått exakt ett år sedan Ryssland inledde anfallskriget mot Ukraina.
HBL har träffat ukrainska Olga Feoktistova från Zaporizjzja i Ukraina som berättar om flykten från hemlandet när bomberna föll och varför hon valt att studera svenska i Finland, samt hur det gick till när hon fick jobbet på Granhultsskolan i Grankulla.

Första frivilliga finländaren

Ralf Sirén.
Finlandssvenska Ralf Sirén var den första frivilliga finländaren som anslöt sig i den ukrainska armén när den ryska invasionen inleddes. Som plutonchef hade han som mest 15 finländska underlydande. För HBL berättar han varför han valde att åka och hur det var att möta fienden som han är utbildad att möta.

Från sammetsdiktatur till diktatur

”På ett år har Ryssland gått från en halvdiktatur till en diktatur. Processen gick snabbt, motståndet var obetydligt. Den som vill ha ett annat Ryssland lämnar landet eller tiger.” Så inleder HBL:s Anna-Lena Laurén sin krönika som publicerades på årsdagen. Läs hennes reflektion om hur landet har förändrats under det senaste året.

Ovanligt kletigt

Rysslands president Vladimir Putin höll ett tal.
I veckan höll också Rysslands president Vladimir Putin ett tal till nationen. HBL:s Anna-Lena Laurén analyserar den ryske presidentens tal.
I veckan kom Kina med en uppmaning till Ryssland och Ukraina: sätt er vid förhandlingsbordet. Samtidigt lägger Kina fram ett fredsförslag med tolv punkter. Landet vill bland annat se att sanktionerna mot Ryssland stoppas.

Ny vändning i Anneli Auer-fallet
Anneli Auer-fallet ska prövas på nytt i Högsta domstolen.
År 2013 dömdes Anneli Auer och hennes dåvarande pojkvän Jens Kukka i hovrätten till långa fängelsedomar för sexuellt utnyttjande av Auers fyra barn. Nu skriver Helsingin Sanomat i en lång nyhetsartikel att de tre yngsta barnen drar tillbaka sina vittnesmål. Högsta domstolen kommer behandla fallet och experter som HBL talat med tycker det är både bra och intressant att fallet prövas igen.

Svensk polischef hittades död i sitt hem

Mats Löfving blev 61 år gammal.
Sverige skakades av att Stockholms regionpolischef Mats Löfving hittades död i sitt hem på onsdagen. Det var samma dag som en utredning konstaterade att han gjort sig skyldig till jäv. Mats Löfving hade jobbat som polis i över 40 år och var en uppskattad röst i många sammanhang. Under den senaste tiden hade han dock varit en central figur i en härva kring den svenska polisledningen.
Här kan du läsa om beskedet om Mats Löfvings död och om härvan där han misstänkts för grovt tjänstefel och jäv.

Han får åka till Liverpool

Käärijä representerar Finland.
Finlands bidrag i Eurovision Song Contest heter Cha Cha Cha och framförs av Käärijä. Det stod klart på lördagen då han vann UMK-finalen med överlägsna 539 poäng.

Österbottnisk båttillverkare höjer ögonbryn

Österbottniska båtföretaget Kewatecs Pilot 1630.
”En simpel men viktig egenskap som gör sjöfarten säkrare.” Så sammanfattar det enorma kontot Unilad med sina 42 miljoner följare, en video av lotsbåten Pilot 1630. Båten som är tillverkad i Karleby har en speciell egenskap som får många att höja på ögonbrynen.

Överambitiös plan knäckte ”Fattigmans-Stockmann”

Många butiker har kallats för Fattigmans-Stockmann i folkmun. Nu har en av dem gått i konkurs. Det är Rakennusoutlet, som byggde på tanken att rädda överblivet byggmaterial från soptippen. Vi har pratat med bolagets vd Tomi Lehtinen som trodde att han hade hittat pusselbiten som saknades i byggbranschen.
Övergav livshotande vanor
Fredrik Smulter.
Fredrik ”Freddi” Smulter är känd i hela landet som mannen som lyfte över 400 kilo i bänkpress. Men han är också en hockeynörd med tummen mitt i handen. HBL har träffat ”Tjuren från Malax” hemma i gymmet där allting började.

Vad tycker du HBL borde rapportera om? Tipsa oss i formuläret nedan!

ANDRA LÄSER