Blickar man mot stjärnorna

Theodore Melfis Dolda tillgångar, Hidden Figures, är en sannsaga av det slag som är möjlig endast i Amerika, i ”the land of opportunity”.

Biografiskt drama. Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monáe spelar afroamerikanska matematiker som arbetade på NASA på 1960-talet.

Drama

Dolda tillgångar
Regi: Theodore Melfi. Manus: Allison Schroeder, efter en litterär förlaga av Margot Lee Shetterly. Foto: Mandy Walker. I rollerna: Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monáe, Kevin Costner, Kirsten Dunst.
Men med det inte sagt att det är fråga om någon dans på rosor, tvärtom. I 1960-talets USA är kombinationen av svart och kvinna ingen höjdare, låt sen vara att arbetsmarknaden i det efterkrigstida förlovade landet är öppen för alla och envar – till och med för svarta mattesnillen med fäbless för rymdraketer.
Resan går till den djupa Södern, rättare sagt till Langley i västra Virginia. Det är här som det amerikanska rymdprogrammet håller till och med det också Katherine Goble (senare Johnson, gestaltad av Taraji P. Henson) och hennes väninnor.
Katherine är den begåvade matematikern, änkan och trebarnsmodern, som får sin chans när Al Harrison (Kevin Costner), NASA-höjdaren, är ute efter en arbetstagare som kan sin astrofysik och analytiska geometri, som har en förmåga att tänka utanför boxen.

Kritvitt kollektiv

Men att jobba i ett manligt, kritvitt, kontorslandskap är förstås allt annat än lätt. Inte bara vägrar herrarna i fråga dela kaffekokare med en svart kvinna, den närmaste toaletten för "färgade" ligger på en halv kilometers avstånd!
Motigt är det också för väninnorna. Där Octavia Spencers de facto–förman får nöja sig med en lägre – och sämre betald – befattning, vaknar Janelle Monáes ingenjörslöfte till insikt om att studievägen blockeras av mera eller mindre ”vita” dekret.
Fast nu handlar det ju inte endast om kampen mot rasfördomar och rassegregation. Ett annat centralt tema i filmen är kalla kriget och det faktum att ryssarna (med en viss Jurij Gagarin i spetsen) i början av 1960-talet fått ett rejält försprång på rymdteknologins område.
Skrämmande tanke, orsak nog för Kevin Costners förman att hålla ett och annat brandtal, inte helt olik dem som Ed Harris höll i Apollo 13 – en film som tidsmässigt ligger några år framåt i tiden.

Sött och sympatiskt

Dolda tillgångar är en film som är svår att ogilla. För trots att rasfördomarna här visar upp sitt fula tryne tacklas problematiken med lika delar humor och medmänsklighet – samt rollporträtt som tillåter Katherine, Dorothy (Vaughan) och Mary (Jackson), de tre musketörerna, att även ha ett privatliv.
Det bäddar för en veritabel feelgoodfilm som till skillnad från exempelvis Moonlight, den färska Oscarvinnaren, låter bli att ta några berättarmässiga risker.
Konventionellt och lite grann pliktskyldigt, kanske det, men samtidigt bra sympatiskt. Ett stycke historieskrivning som utgår från verkstadsgolvet och riktar blickarna mot de mera vardagliga hjältarna, ”the unsung heroes”.
Kul detalj: trots att IBM under handlingens gång introducerar den första generationen av superdatorer, insisterar astronauten John Glenn (Glen Powell) på att Katherine ska kontrollräkna omloppsbanan innan det bär i väg. Sagt och gjort!

ANDRA LÄSER