HUS-direktören Lasse Lehtonen: Inte omöjligt att skolorna stängs igen

Det ökade antalet fall av virusvarianter i Nyland oroar läkarkåren inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. – Det är inte otänkbart att vi snart måste stänga skolor igen, säger direktören för diagnostik Lasse Lehtonen.

HUS-direktören Lasse Lehtonen är speciellt oroad över de smittsamma virusvarianterna som fått fotfäste i regionen.
17.02.2021 13:30 UPPDATERAD 17.02.2021 14:46
Antalet fall av virusvarianter har ökat i snabb takt i Nyland och speciellt huvudstadsregionen. De smittar lättare och skapar långa smittkedjor. Enligt Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har man upptäckt kedjor där upp till tio personer insjuknat under en kort tid.
– Virusvarianterna är mer smittsamma än den ursprungliga varianten, dessutom finns det risk att vaccinet inte biter mot alla varianter. Just nu har vi läget under kontroll, men det krävs ännu kraftigare förebyggande åtgärder för att det inte ska spåra ur, säger Lasse Lehtonen, direktör för diagnostik vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.
Inom HUS ledning har man redan diskuterat behovet att stänga skolor och införa ytterligare regionala begräsningar. Dessutom behövs strängare åtgärder vid gränserna, menar Lasse Lehtonen.

ANDRA LÄSER