Skypo om dåden i Norden: Terrorhotet i Finland kvar på nivå två

Förrförra helgen mejade en misstänkt gärningsman ner människor utanför en bar i Oslo och under söndagskvällen inträffade en annan attack i Köpenhamn. Så här kommenterar Skyddspolisen läget i Finland just nu.

Det var många människor i rörelse under helgens pride. Bland annat gick statsminister Sanna Marin (SDP) i prideparaden.
"Attackerna i Norge och Danmark påverkar, trots att de är allvarliga, inte Finlands terrorhotbedömning. I den beaktas möjligheten att enskilda personer utför ett dåd också i Finland. I Finland ligger terrorhotbedömningen på nivå två (förhöjt hot) på den fyragradiga skalan", skriver Skyddspolisens kommunikationsspecialist Karoliina Romanoff i ett mejl till HBL.
Det innebär att nivån är oförändrad.
På Skyddspolisens (Skypo) webbplats kan man läsa att det är inom extremhögern man är intresserad av skjutvapen och sprängladdningar.
Den radikalislamistiska terrorismen i Finland ska huvudsakligen vara inriktad på stödåtgärder, som rekrytering, spridning av propaganda och insamling av medel.
Skypo anser att det mest sannolika hotet för terrorattentat kommer från enskilda anhängare av ideologier eller från små grupper som stöder en högerextrem eller radikalislamistisk ideologi.
För cirka två veckor sedan sköt en misstänkt gärningsman, Zaniar Matapour, ihjäl två personer och skadade ett tjugotal utanför en gaybar i Oslo. Då höjde den norska säkerhetspolisen PST terrorhotnivån från moderat till extraordinär.
Nu har PST justerat den ett steg lägre, till den nästhögsta nivån.
Finlands nivå två har inte ändrats på flera år. I nivå ett är hotet för terrorism lågt, i nivå två är hotet förhöjt, i nivå tre är hotet högt och i nivå fyra är det mycket högt.
För att bedöma hotnivån utgår Skypo bland annat från tillgänglig underrättelseinformation samt operativ kapacitet och motivation för en eventuell attackplan.
Efter dådet i Oslo ställdes prideparaden in där. Men i helgen deltog cirka 80 000 personer i prideparaden i Helsingfors. Musikfestivalen Tuska ordnades också i staden.
"Förra veckan uppskattade Skyddspolisen att dådet i Oslo hade kunnat öka på trakasserierna och skadegörelsen på platser där sexuella minoriteter är representerade, till exempel på prideevenemang. Något konkret hot har det inte funnits i Finland", skriver Romanoff.

"Förteckningen inte låst"

Under söndagskvällen inträffade en skjutvapenattack utanför ett köpcentrum i Köpenhamn. Cykeltävlingen Tour de France hade ordnats i staden någon dag innan.
En 22-årig man misstänkts ha skjutit ihjäl tre personer och skadat 30 människor. Han ska ha agerat ensam och motivet är fortfarande oklart. Här skiljer sig fallet från Oslo, där mannen misstänks för terrorbrott.
I Köpenhamn uppger polisen att 22-åringen är "känd av psykiatrin" sedan tidigare.
I Finland är antalet målpersoner för kontraterrorism omkring 390, framgår det av Skypos webbplats.
"Av dem stöder merparten en radikal islamistisk ideologi. Förteckningen över målpersoner är inte låst, utan personer påförs och avförs från den hela tiden", står det på webbplatsen.

ANDRA LÄSER