Pelle Heikkilä en av skådespelarna i höstens omtalade tv-serie om Estoniakatastrofen

Nu är det klart vilka skådespelare som är med i C Mores originalserie om Estoniakatastrofen.

Pelle Heikkilä (till vänster) spelade Tapani Brotherus i Yle-serien Invisible heroes 2019, där även Mikael Persbrandt var med.
Det har tidigare rapporterats att C Mores storsatsning på originalserien Estonia blir den dyraste produktionen som någonsin gjorts i Finland – rekordbudgeten är närmare 15 miljoner euro. Nu står det också klart vilka skådespelare som är med i serien: Pelle Heikkilä är en av dem.
– Jag hoppas och tror att serien kommer behandla det tragiska som hände på ett respektfullt sätt. Den här serien kommer inte gotta sig i det hemska, men den kan lära oss något nytt om oss själva och det som hände, säger Heikkilä.
Serien är en samproduktion mellan Finland, Sverige och Estland, och Miikko Oikkonen är seriens huvudmanusförfattare. Snabba cash-regissören Måns Månsson och Sorjonen-regissören Juuso Syrjä står för regin.

Handlar om utredningen

Inspelningarna pågår som bäst, och serien förväntas ha premiär på C More i slutet av året. Heikkilä kan inte gå in på handlingen i serien i detalj, men den baserar sig på utredningen som pågick efter Estoniakatastrofen i Finland, Sverige och Estland. I serien kommer det också ingå scener från räddningsarbetet vid förlisningen.
– Jag har en jättefin roll, jag är tacksam över att få spela den. Mer än så får jag inte säga i det här skedet.
Heikkiläs roll hör till de större i serien där skådespelare från Finland, Sverige, Estland, Tyskland och Belgien är med. Andra finländska skådespelare i serien är Jussi Nikkilä, Pertti Sveholm och Hannes Suominen.
Den finlandssvenska skådespelaren Pelle Heikkilä spelar en av de större rollerna i C More-serien Estonia.

"Kändes overkligt"

Bland andra svenskarna Anders Mossling, Peter Andersson, Claes Hartelius och Katia Winter är också med i serien, liksom de estniska skådespelarna Egon Nuter och Gert Raudsep.
– Samarbetet fungerar smärtfritt. Alla är respektfulla inför materialet som vi arbetar med. Och skådespelare är skådespelare, vi är ganska lika varandra oavsett varifrån vi kommer, säger Heikkilä.
Han var själv 16 år gammal när katastrofen inträffade den 28 september 1994.
– Jag minns det väldigt starkt. Min pappa jobbade med att bogsera bort fartyg som gått på grund eller råkat ut för problem, så han följde hela tiden med det som hände och blev också konsulterad under olyckan.
– Det kändes overkligt, jag tror att många av oss lever med den känslan fortfarande. Och det finns så många människor som är traumatiserade av händelsen, både de som överlevde och de som förlorade någon anhörig i olyckan.
Passagerarfärjan Estonia förliste en stormig natt på Östersjön. 852 personer omkom i olyckan, de flesta av dem svenskar och estländare. Estonia avgick från Tallinn och var på väg till Stockholm. Sjöbevakningen i Finland ledde räddningsarbetet där bara 137 personer räddades.
Tv-serien kommer att bestå av åtta avsnitt.
ANDRA LÄSER