Inga blåvita sprintframgångar – Pärmäkoski gick omkull, Vuorinen ensam finländare i semifinal

De finländska framgångarna uteblev då Ski Tour fortsatte med sprint i klassisk stil i Trondheim.

Krista Pärmäkoski åkte omkull i sitt heat i sprinttävlingen i Trondheim.
Lauri Vuorinen stod för den positiva finländska insatsen då Ski Tour fortsatte med sprint i klassisk stil i norska Trondheim. För andra gången i karriären slog Vuorinen in sig bland de tio främsta då han slutade nia i sprinten.
Vuorinen var nia i kvalet och stod för en stark insats i sitt heat och var tvåa i mål. Andraplatsen gav honom en direktplats i semifinalen. Väl där var han chanslös och slutade femma i sin semifinal.
– I dag kändes skidåkningen bra. Jag hade en lite dålig position i den sista stigningen i semifinalen men jag kan nog vara nöjd med det här, säger Vuorinen.
Iivo Niskanen tog sig också vidare fån kvalet men slutade sist i sitt heat och fick till slut nöja sig med en 28:e plats. Markus Vuorela var 53:e.
Johannes Høsflot Klæbo är född i Trondheim och gladde hemmapubliken genom att vinna sprinten som utgjorde Ski Tours femte etapp.
Det blev en helnorsk klang-och-jubeldag med fem norrmän i topp i resultatlistan och bara italienaren Federico Pellegrino som icke-norrman i finalen. Han kom sist. Pål Golberg och Erik Valnes tog övriga pallplatser.
På damsidan bröts däremot den norska förbannelsen. I alla fall delvis. Efter fyra etapper där norskor lagt beslag på alla pallplatser klev Sveriges Jonna Sundling in som tvåa och schweiziskan Nadine Fähndrich blev trea.
Det blev dock ännu en norsk seger, genom Maiken Caspersen Falla.
Anne Kyllönen, Krista Pärmäkoski och Laura Mononen tog sig alla vidare från kvalet men i heaten blev det genast stopp för den finländska trion.
Kyllönen slutade 19:e men var inte alls nöjd med sin insats i tävlingen.
– Skidåkningen kändes bra men det räckte inte till de placeringar jag hade satt som mål. Jag ville åka i semifinal men lyckades inte kvala in mig där. Jag är besviken på att jag inte lyckades ta det steget, säger hon.
Pärmäkoski gick omkull i sitt heat och slutade sist och var till slut 26:e i resultatlistan medan Mononen var 30:e.

ANDRA LÄSER