Manlig kristerapi i påtänd skärgårdsmiljö

I skärgårdskomedin Svampresan försöker två medelålders manliga vänner åstadkomma förändring i livet med hjälp av psykedeliska svampar. Tyvärr är det en film där skämten är bullriga och allvaret känns påklistrat.

Ville Myllyrinne och Martti Suosalo tar ut svängarna i en film inspelad i Kasnäs på Kimitoön.
Krister Uggeldahl
30.09.2022 05:00 UPPDATERAD 04.11.2022 14:18

DRAMAKOMEDI

Svampresan (Sieniretki)
Regi och manus: JP Siili. Foto: Mika Orasmaa. I rollerna: Martti Suosalo, Ville Myllyrinne, Satu Silvo, Minttu Mustakallio. 95 min. F12
En manlig medelålderskris gånger två. Det är vad som står på programmet i JP Siilis Svampresan, en dramakomedi med drag av Sideways, Alexander Paynes vänskapsskildring och moderna klassiker.
Men i Svampresan är det inte vinet som fungerar som drivkraft (och ursäkt). Det är snarare fråga om magiska svampar av det slag som sätter sprätt på fantasin och vidgar vyerna. Kolla med Jim Morrison och The Beatles som i den meningen trivdes i svampskogen.
Och frågan är om inte PJ (Martti Suosalo), som är manusförfattare till yrket, är i behov av en kreativ kick; han har slut på idéer och uppslag. Lägg till en pinfärsk skilsmässa och det är hög tid att någonting drastiskt sker.
Ville Myllyrinne, Martti Suosalo, Satu Silvo, Minttu Mustakallio och Jaana Saarinen i en film inspelad i Åbolands skärgård.
Risigt till ligger också bästa kompisen Jami (Ville Myllyrinne). Hustrun är gravid och själv är han inte helt hundra på att det som behövs är ett barn; när ungen skriver studenten kommer han att vara i sjuttioårsåldern.

Delfin hög som hus

Nej, här tarvas en förändring och nystart, och därför sätter duon kurs på en stuga som de hyrt utanför Kasnäs i den åboländska skärgården. Vad synd då att de medhavda svamparna inte ger önskad effekt, varpå våra hjältar tvingas vända sig till Vesa Vierikkos självutnämnda svampexpert.
Dessvärre har polisen den dåliga smaken att blanda sin sked i soppan och vid det laget styr de kosan mot Åbo där ett parti syra – och ett gäng mindre medgörliga mc-knuttar – väntar.
Vändningar finns det med andra ord gott om och precis som i Sideways är anslaget lika delar komiskt och dramatiskt, som i sekvensen där stuggrannarna Satu Silvo, Jaana Saarinen och Minttu Mustakallio försöker förföra Jami, den blivande pappan.
Martti Suosalo och Vesa Vierikko i en film som utspelar sig i skärgårdsmiljö.
Däremellan blir det närmast absurt när en delfin – just det, en delfin – av misstag får syra i sig och börjar göra volter på löpande band.

Tunt och tondövt

Hur sympatiskt som helst, det finns inte nog med filmer som med glimten i ögat skildrar manlig vänskap. Och att detta sker mot en bakgrund av den åboländska skärgården, i förförisk sommarskrud, är en bonus.
Men filmens berättande lämnar mycket att önska, exempelvis när det gäller karaktärsskildringen som känns onödigt tunn. Lite si och så är det också med tonläget som är långt ifrån klockrent.
När Svampresan försöker vara rolig blir det i regel bullrigt, utan att skämten nämnvärt utvecklas och fördjupas. Och när filmen sedan bestämmer sig för att göra allvar av medelålderskrisen känns det lite grann påklistrat.
I den mån det går an handlar det om herrarna Suosalo och Myllyrinne, goda grabbar och skickliga skådespelare som gör sitt bästa. Inte för att det bär särskilt långt, Svampresan är inte en film som vidgar några sinnen.

ANDRA LÄSER