Kungen: "Vi är alla omskakade"

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia avbröt sin resa i Brasilien när de fick höra om attentatet i Stockholm.

FNB–TT
08.04.2017 18:45 UPPDATERAD 08.04.2017 18:47
I ett tal hyllar kungen vården, räddningstjänsten och polisen.
– Kära svenskar, alla i Sverige. I går, när jag på plats i Brasilien nåddes av beskedet om den fruktansvärda händelsen här i Stockholm var det naturligt för mig att direkt återvända hem till Sverige, säger kungen i ett tal vid kungliga slottet i Stockholm.
– Vi är alla omskakade av det som hänt. Omtanken som människor visar varandra visar på kraften i vårt samhälle. Alla vi som vill hjälpa är många, många fler än de som vill oss ont. Den vetskapen ger mig tröst och tillförsikt, säger kungen.
Kungen hyllade i sitt tal också dem som tagit hand om offren för dådet på Drottninggatan och även de många poliserna som har deltagit i den stora insatsen.
– Polis, sjukvård och räddningstjänst har gjort ett fantastiskt bra arbete för att minimera skadorna. Nu är det viktigt att de får arbeta vidare i lugn och ro, säger han.
Före talet träffade kungen rikspolischefen Dan Eliasson och Säpo-chefen Anders Thornberg.
– De har informerat mig och kungafamiljen om polisens arbete efter gårdagens attentat. Först och främst vill jag framföra att mina och kungafamiljens tankar går till offren för detta avskyvärda dåd, medmänniskor som skadats och bragts om livet, säger kungen.
Kungen avslutade sitt tal med tröstande ord.
– Vi har tyvärr upplevt flera våldsdåd tidigare, och vi har klarat av det då. Det ska vi göra nu också. Sverige är, har länge varit och skall fortsätta att vara ett tryggt och fredligt land. Tack ska ni ha.

ANDRA LÄSER