Zelenskyj till Tyskland: Riv ryska muren

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj möttes återigen av stående ovationer, den här gången när han via länk gav ett känslosamt anförande till tyska parlamentet.

Stående ovationer när Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade till tyska Bundestag.
– Kära herr (förbundskansler Olaf) Scholz, riv denna mur, sade han och syftade till en symbolisk mur som han menar att Ryssland uppfört gentemot väst.
Med khakigrön t-shirt och trötta ögon parafraserade han USA:s president Ronald Reagans uppmaning till dåvarande presidenten i Sovjetunionen, Michail Gorbatjov, i Berlin 1987.
Likt kongressledamöterna i USA ställde sig de tyska parlamentarikerna upp när de applåderade presidenten.
– Det är ingen Berlinmur, utan en mur i Centraleuropa som står mellan frihet och tvång, denna mur växer för varje bomb som faller över Ukraina.
I anförandet kritiserade Zelenskyj även Tysklands tidigare agerande gentemot Ryssland i samband med gasledningsprojektet Nordstream 2, som lades på is när storinvasionen av Ukraina inleddes i februari.
– Vi sade att Nordstream var ett slags krigsförberedelse ... Och svaret vi fick var rent ekonomiskt – ekonomi, ekonomi, ekonomi.
Tyskland har meddelat att målet är att vara helt oberoende rysk oljeimport vid slutet av året, men är fortfarande beroende av rysk gas.
Ett fullständigt stopp av rysk energiimport skulle innebära stora brister och föranleda inflation, med stor instabilitet över Europas främsta ekonomi som följd, menar Berlin.
ANDRA LÄSER