Reuters: Turkiet kräver att Finland häver vapenembargo

För att Turkiet ska ratificera Finlands Natomedlemskap måste man avsluta sitt vapenembargo mot Turkiet, det säger landets utrikesminister Mevlut Cavusoglu enligt nyhetsbyrån Reuters.

Finlands väg mot Nato är fortsatt snårig. Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu uttalade sig på tisdagen med  nytt krav. 
Anna Björkqvistanna.bjorkqvist@hbl.fi
06.12.2022 18:58
Uttalandet på Finlands självständighetsdag kommer bara ett par dagar innan försvarsminister Antti Kaikkonens ska besöka i Ankara.
– Det är viktigt att Finlands försvarsminister kommer till Turkiet eftersom det än så länge inte har kommit ett uttalande från Finland om att lyfta vapenembargot mot oss. Vi förväntar oss ett sådant uttalande från dem, säger Mevlut Cavusoglu enligt Reuters.
Kaikkonen besöker Turkiet på torsdag. 

Sedan 2019

Vapenembargot är ett politiskt beslut som fattades hösten 2019 efter att Turkiet attackerat kurdiska områden i Norra Syrien hösten 2019. Det finns i praktiken ingen lagstiftning som stöder embargot, men Finland bestämde sig för att, precis som flera länder, stoppa vapenexportlicenser till Turkiet.
Turkiet och Ungern är de två länder som ännu inte godkänt Finlands och Sveriges Natoansökningar.
I juni skrev Finland, Sverige och Turkiet på en uppgörelse på tio punkter där länderna bland annat kom överens om att det inte ska finnas nationella vapenembargon mellan länderna.
Tidigare har president Sauli Niinistö och försvarsminister Antti Kaikkonen sagt att Finland både tidigare och i fortsättningen behandlar alla vapenexportfrågor från fall till fall.

ANDRA LÄSER