Nato förstör den finska välfärdsstaten

17.05.2022 17:17
Kärnkraftverksprojektet i Pyhäjoki har lagts ned på order av den finska regeringen. Detta kommer att leda till tusentals förlorade arbetstillfällen och i minst 700 miljoner euro i ekonomisk skada för de finländska kommunerna och industrin. Detta är bara början.
Vår regering hotar att förstöra den ryska ekonomin med sina sanktioner. Detta är ett löjligt påstående, eftersom Ryssland är självförsörjande på både livsmedel och energi. Sanktionerna kommer inte att påverka dem särskilt mycket. Livet går vidare, folk har mat på bordet, värme i husen och bensinen är billig. Kina och Indien står på Rysslands sida och köper de råvaror som Europa sanktionerat. Den ryska rubeln är starkare än innan sanktionerna inleddes. Däremot riktas sanktionerna mot alla oss, alla Europas medborgare. Vi har en skenande inflation och bakom kulisserna står många industrier redan i fritt fall när tillgången på komponenter strypts. Europas egna gruvor är sedan länge uttömda och råvarorna måste importeras.
Finland var en svensk koloni i 700 år. Under denna tid hade Finland två uppgifter: att betala skatt och skicka soldater till de svenska krigen. När Ryssland slutligen erövrade Finland 1809 var vi det fattigaste och mest efterblivna hörnet av Europa. Den ryska erövringen var en lottovinst för Finland. En fattig avlägsen koloni blev det mäktiga Rysslands port till väst. I allmänbildningen borde ingå guidad tur i Helsingfors för att beundra den stad som de ryska tsarerna byggde åt oss.
Närheten till Ryssland är basen för Finlands konkurrenskraft och källan till vårt välståndssamhälle. Nu är gränserna stängda och råvarorna till våra fabriker måste importeras från fjärran länder till höga kostnader. Detta är en omöjlig ekvation. Sanktionerna kommer att förstöra stora delar av industrin och Natomedlemskapet förankrar Finland i en miljö som är fientligt inställd till Ryssland. Detta leder till att den finska välfärdsstaten kollapsar och vi kan nu förbereda oss på en massiv permanent arbetslöshet. Detta är inte Putins fel, utan Sanna Marins, Anna-Maja Henrikssons och hela den finska politiska ledningens. Detta bör var och en av oss komma ihåg när vi snart står och fryser i brödköerna.

Mats Manderbacka,

Kokkola

ANDRA LÄSER