Matpriserna ger hopp om sjunkande inflation

Inflationen ger inte med sig. Men flera chefsekonomer ser en ljusning i den färska statistiken.  

Matpriserna sjönk i april, jämfört med månaden innan. Osten blev till exempel 1,6 procent billigare.
Fredrik Häggmanfredrik.haggman@hbl.fi
15.05.2023 11:26 UPPDATERAD 15.05.2023 14:39
Inflationen i Finland låg på 7,9 procent i april i år. Det visar Statistikcentralens färska konsumentprisindex.
Siffran, som mäter prisförändringar jämfört med samma månad ett år tidigare, var exakt lika hög som i mars. Mellan mars och april steg priserna med 0,3 procent.  
Aprilsiffrorna innebär att den nedåtgående trenden bryts, åtminstone tillfälligt. Inflationen på årsbasis har sjunkit månad för månad ända sedan december, då årsförändringen toppade på 9,1 procent. 
För tillfället är det framför allt de stigande räntorna på bolån och konsumtionskrediter som driver upp priserna. 12 månaders euribor, som är den vanligaste referensräntan i Finland, ligger i dagsläget nära 4 procent. Ännu för ett år sedan var referensräntan under noll. 
Samtidigt dämpas prisstegringen av att bensin, diesel och lägenheter har blivit billigare. 

Chefsekonomer ser ljusglimt

Den underliggande inflationen låg på 7,2 procent i april. Den ses som riktgivande för inflationens utveckling framöver, i och med att den inte inkluderar livsmedels- och energipriser som brukar vara svajiga på kort sikt. 
Flera chefsekonomer fäster sig i sina kommentarer just vid att livsmedels- och energipriserna inte längre är drivande. ”Allt blir inte längre dyrare”, skriver Danske Banks chefsekonom Pasi Kuoppamäki i ett Twitterinlägg, och avslutar med en tumme upp-emoji. 
Centralhandelskammarens chefsekonom Jukka Appelqvist är inne på samma spår. I en analys skriver han att inflationen är seg, men att det syns tecken på en inbromsning på månadsnivå. Appelqvist beskriver läget som lovande, även om man inte kan utropa seger mot den höga inflationen ännu. 
Appelqvist lyfter särskilt upp att livsmedelspriserna har sjunkit på månadsnivå. Priserna var 1,2 procent lägre än i mars.
De flesta matvaror har bara blivit marginellt billigare, men priset på frukt och grönsaker rasar rejält. Till exempel har priset på sallad fallit med 9,8 procent och priset på bananer med 7 procent. 
”Så här stora nedåtgående förändringar i matpriserna är ytterst sällsynta”, skriver Appelqvist i sin analys.

De här matvarupriserna har sjunkit och stigit mest

Listan visar de varor som sjunkit mest i pris mellan mars och april 2023. Jämfört med för ett år sedan är priserna på de flesta varor fortfarande klart högre. 
Sallad: -9,82 procent
Banan: -6,96
Kaffe: -4,99
Andra färska frukter: -4,2
Choklad: -2,65
Yoghurt: -2,49
Kål: -2,19
Lagrade ostar: -2,05
Rökt fisk och skaldjur: -1,6
Godis: -1,5
De här matvarorna ökade, på motsvarande sätt, mest i pris mellan mars och april. 
Päron: 10,32 procent
Flingor: 8,02
Citrusfrukter: 5,83
Såser: 4,93
Frukostflingor och müsli: 4,7
Olivolja: 4,3
Juice: 3,56
Äpplen: 3,54
Socker: 3,44
Energi- och wellnessdrycker: 3,38

ANDRA LÄSER