Ett helt år har Finland och finländarna stått på Ukrainas sida. Också statsledningen har under den här tiden visat exemplarisk bestämdhet i sin utrikespolitiska linje.
Men ju längre kriget i Ukraina pågår, desto svårare blir de utrikespolitiska frågorna kring hur och när kriget kommer ta slut. Början var snabb och enkel att analysera, trots den kollektiva chocken. Ryssland hade – och har – ingen som helst rätt att angripa grannlandet och allt måste göras för att Ukraina ska kunna fortsätta försvara sig.
Ukraina måste således fortsättningsvis beväpnas så länge det behövs. Men samtidigt blir de enkla och snabba analyserna om krigets möjliga utveckling allt svårare. Speciellt när flera månader, i värsta fall flera år, glider förbi. Liksom Rysslands förhoppningar om en snabb och övertygande seger var orealistiska, måste västvärlden erkänna att en snabb och enkel ukrainsk seger är osannolik.
- Avtal
- Utrikespolitik
- Politik
- Europeiska unionen
- Nato
- Ukraina
- Finland
- USA
- Sanna Marin
- Ryssland
- Krim
- Europa
- Agence France-Presse
- Krig
- Konflikter och krig
ANDRA LÄSER
Traditioner
Från Jakobstad till Borgå – så här skiljer sig studentfirandet åt i Svenskfinland
03.06.2023 05:00

Skärgård
Lyxkryssare körde ut turister till Örö i hård vind och gungig sjö: ”En del av upplevelsen att allt inte går som på räls”
02.06.2023 16:03

Turism
Finländarna trötta på Stockholm: ”Man kan gå uppför Drottninggatan och shoppa, men vet inte vad annars man skulle göra”
02.06.2023 06:36

Miljö och klimat
Den här arten kan vara nyckeln till Östersjöns överlevnad – planteras ut på havsbottnen i Hangö
03.06.2023 05:01

