Hédi Fried blev som liten deporterad till Auschwitz tillsammans med sin familj där föräldrarna gasades ihjäl. Hon och hennes syster överlevde och kom till Sverige 1945 med Röda korsets bussar.
Vid sidan av sitt yrke som psykolog har Fried i över 30 år rest runt till svenska skolor för att tala om sina erfarenheter. Hon har varit djupt engagerad i demokratifrågor och i att sprida kunskap om rasism.
Hédi Fried har genom åren tilldelats flera priser för att ha ägnat sitt liv åt att berätta om nazismens framväxt och gärningar. 2015 tilldelades hon, tillsammans med Emerich Roth, även han överlevande från Förintelsen, Raoul Wallenberg-pris, med motiveringen:
"I dag finns få kvar som kan vittna om nazismens illdåd. Hédi Frieds och Emerich Roths insatser för att nå unga människor är grundläggande för den framtida upplysningen kring rasism, främlingsfientlighet och antisemitism".
– Det är en unik röst i den svenska offentligheten som nu tystnat, säger Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski.
Hédi Fried blev 98 år gammal.
ANDRA LÄSER
Träning
Vad hände med den finlandssvenska skidtalangen Alexander Ståhlberg? – ”Drabbar också män, fast de helst inte talar om det”
05.02.2023 11:28

Arbetsmarknad
Avtal nått inom centrala exportindustrin – påverkar också kommunanställda
05.02.2023 17:44

Löner
Lee Wassell har tre jobb men pengarna räcker inte: ”Jag äter lunch i bilen medan jag tittar på klockan”
05.02.2023 05:00


Finland
Ryska ”blodmineraler” går via Finland till västvärlden – ”VR:s beslut gör ingen nytta”
05.02.2023 05:00
