Frida Karlsson: "Luften gick ur mig!"

Frida Karlsson har svårt att acceptera landslagsledningens beslut att hon inte får åka den avslutande OS-tremilen.

Frida Karlsson.
19.02.2022 18:14
– Jag satt där och luften gick bara ur mig. Kände mig tom och maktlös. Jag trodde ju beslutet låg lite i mina händer, säger Frida Karlsson till Expressen.
Hon kom till OS-orten Zhangjiakou som en av de stora kandidaterna till att bli OS-drottning. Det var dukat för härliga dueller mellan henne och Therese Johaug.
Men Frida Karlsson svimmade efter skiathlon-loppet, kollapsade efter mållinjen i samband med milloppet och gick in i väggen i under sin sträcka på stafetten. Därefter började åtta dagars kamp för att hon skulle bli redo att åka söndagens 30 kilometer. Men på fredagsmorgonen blev hon kallad till ett möte med landslagsledningen. Då fick hon beskedet att det inte skulle bli någon tremil:

"Luften gick ur"

Frida Karlsson berättar för Expressen hur hon tog beslutet:
– Första tanken var... äh, jag vet inte ... jag satt där och luften gick bara ur mig. Jag kände mig tom och maktlös. Det var ju inte mitt beslut. Jag respekterar deras beslut – men jag gick därifrån ganska ledsen ändå.
Frida Karlsson säger att hon accepterar att det är lagledningen som har sista ordet i en laguttagningen och att hon varit nere på botten och efter stafetten kändes tremilen långt borta.
När Charlotte Kalla, Emma Ribom, Ebba Andersson och Jonna Sundling började ladda för söndagens tävling stängde Frida Karlsson in sig på sitt rum. Till Expressen säger hon:
– Jag ville inte dra ner någon av de andra tjejerna i det här – de ska ju tävla och måste få ha en bra stämning. Så jag försökte att hålla mig undan.

Mot världscupen

Många har reagerat på Frida Karlssons oerhörda vilja att utsätta sin kropp för så stora påfrestningar att hon svimmade efter skiathlonloppet:
– Att ligga avsvimmad och inte vara riktigt medveten till och från under två timmar – det har jag aldrig varit med om. Så det är svårt för både mig och det medicinska teamet att säga exakt vad det berodde på. Det kan vara många faktorer som spelat in. Hade man vetat exakt vad det berodde på hade man kanske kunna åtgärda det inför de kommande loppen, säger hon till Expressen och kan inte ge något svar på frågan om hon kunnat göra annorlunda förberedelser inför mästerskapet.
Nu längtar Frida Karlsson hem. I samband med hemkomsten väntar provtagningar. Därefter hoppas hon kunna stå på startlinjen redan i samband med världscupen i Lahtis kommande helg.

Ledaruppgift

Damtränaren Magnus Ingesson berättar för TT hur landslagsledningen gjort för att Frida Karlsson skulle acceptera beskedet och sedan orka se framåt:
– När man lämnar sådana beslut måste det få landa hos åkaren. Det går inte att, liksom här får du ett besked, och sedan försöker vi ha klackarna i taget. Så fungerar inte vi människor, framför allt inte tävlingsmänniskor. Full respekt att hon också måste få landa i det som är just nu och kanske vända blad och blicka framåt.
Samtidigt säger Magnus Ingesson att en viktig uppgift för landslagsledningen är att Frida Karlsson inte ska isolera sig på rummet i OS-byn under de dagar som återstår till hemfärden. Men han erkänner att det är en utmaning:
– Det är viktigt att väva in henne och prata med henne och göra saker med henne, inte glömma henne här på plats, vilket är lätt hänt när det blir tävlingar. Vi har en strategi för det.

TT: Tror du hon kommer till start i Lahtis?

– Det kan inte jag säga något om. Jag ser detta som medicinsk fråga.

ANDRA LÄSER