Folkhälsomyndigheten i Sverige meddelade på måndagen att den rekommenderar en andra påfyllnadsdos mot covid-19 för alla som är 80 år och äldre.
Immunförsvarets förmåga att reagera på vaccination och bygga upp ett långvarigt skydd avtar med stigande ålder, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
"En påfyllnadsdos stärker skyddet. Därför bedömer vi att personer som är 80 år och äldre har nytta av en andra påfyllnadsdos", säger statsepidemiolog Anders Tegnell nyhetsbyrån TT.
Den andra påfyllnadsdosen bör ges tidigast fyra månader efter den första, skriver Folkhälsomyndigheten.
Anders Tegnell.
Sverige är först ut i Norden med ytterligare en dos till 80-plussarna. De övriga nordiska länderna rekommenderar i det här skedet en fjärde dos främst bara till dem med immunbrist. I Finland kom den rekommendationen strax före jul.
I Israel som haft en offensiv vaccinationskampanj under pandemin erbjuds en fjärde dos till alla över 60 år sedan början av januari.
Nyttan anses inte särskilt stor
Professor Ville Peltola vid Åbo universitet är ordförande för den nationella expertgruppen för vaccinationsfrågor.
– Vi har diskuterat frågan, men hittills har vi inte bedömt att nyttan med en fjärde dos vore särskilt stor.
Professor <b>Ville Peltola,</b> ordförande för den nationella expertgruppen för vaccinationsfrågor, ser ännu inte behov av en rekommendation om en fjärde dos för 80-plussarna.
Finland följer här den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA som inte sett en andra påfyllnadsdos som en central del av pandemibekämpningen. EMA har också varit oroat för att upprepad vaccination kan påfresta immunförvaret alltför mycket.
En fjärde dos ser enligt preliminär forskning inte heller ut att förhindra smitta med omikronvarianten bättre än tre doser.
– De nuvarande vaccinen svarar inte särskilt väl mot den nuvarande virusstammen, säger Peltola och avser då uttryckligen skyddet mot smitta.
Mot allvarlig sjukdom och död är skyddet med tre doser av de nuvarande vaccinen fortfarande bra.
– Situationen blir en annan om man lyckas utveckla ett vaccin särskilt mot omikronvarianten, säger Peltola.
En rekommendation om en fjärde dos för de äldsta kan bli aktuell under våren också i Finland, om pandemin byter skepnad.
– Vi följer noggrant med hur epidemin utvecklas och antalet dödsfall. Vi är beredda att göra en omvärdering ifall situationen förändras.
Tredje dosen viktig för 80-plussarna
För tillfället har knappa 85 procent av de finländska 80-plussarna tagit den tredje dosen vaccin, vilket är ungefär en lika stor andel som i Sverige.
I nordisk jämförelse ligger Finland och Sverige i botten. I Danmark har nästan alla 80-plussare låtit vaccinera sig tre gånger. I Island och Norge ligger man också på en andel på klart över 90 procent.
I europeisk jämförelse ligger ändå Finland och Sverige över snittet.
– Den tredje dosen har varit mycket viktig, speciellt för 80-plussarna. Om man ännu inte tagit den och det har gått tillräckligt lång tid från den andra dosen, då ska man ta den, säger Peltola.
Inom Finland är skillnaderna rätt stora för vaccinationsgraden för tredje dosen bland 80-plussarna.
I de svensk- och tvåspråkiga kommunerna varierar den från 70 procent till nästan 100 procent, visar HBL:s genomgång (se faktaruta).
Andel som fått tre doser vaccin bland 80-plussarna i de svensk- och tvåspråkiga kommunerna
98 procent: Kumlinge.
93 procent: Vörå.
91 procent: Larsmo, Korsholm, Finström.
90 procent: Korsnäs, Närpes, Grankulla, Pargas, Pedersöre,
89 procent. Malax, Pyttis, Brändö, Föglö, Jakobstad, Jomala.
88 procent: Sjundeå, Lumparland, Raseborg, Lojo.
87 procent: Vårdö, Nykarleby, Mariehamn, Vasa, Åbo.
86: procent: Hammarland, Kimitoön.
85 procent: Lemland, Esbo, Sund, Geta, Eckerö.
84 procent: Kristinestad.
82 procent: Lovisa, Saltvik.
81 procent: Helsingfors, Kyrkslätt.
80 procent: Vanda.
75 procent: Lappträsk, Hangö.
74 procent: Borgå.
73 procent: Kaskö.
70 procent: Ingå.
69 procent: Kökar.
ANDRA LÄSER




