En fallen hjältes återupprättelse

Svenska Yle öppnar hösten starkt med Arthur Francks lysande dokumentärserie om hjälten i knivattacken i Åbo, Hassan Zubier. På ytan är det true crime, på djupet ett utforskande personporträtt som komplicerar begreppen sanning och lögn.

Det är omvälvande för Hassan Zubier när han får höra om det Matilda Gyllenberg fått reda på om hans barndom, information han inte själv känt till.
Svenska Yle har på senare år bjudit på välgjorda dokumentärserier åt realityhållet om beväringar, pappor och olika livsåskådningar, medan true crime är något man främst befattat sig med i poddformat under vinjetten Finlandssvenska krimpodden. Med Arthur Francks Sanningen enligt Hassan Zubier bryter man på sätt och vis ny mark. På ytan är serien en form av true crime eftersom den tar avstamp i terrordådet i Åbo den 18 augusti 2017. På djupet är det däremot ett utforskande personporträtt på den som i offentligheten utsågs till terrordramats hjälte, svensken Hassan Zubier, som själv fick skador för livet när han ingrep. Under en tid var han hela Finlands hjälte, tills det kom fram att han inte bara fabulerat sin bakgrund i Svenska Yles sommarprat, utan också ljugit i sin ersättningsansökan till finska staten. I en handvändning vändes opinionen mot Hassan som därefter setts som en opålitlig lögnare.
ANDRA LÄSER