Korpis osannolika sommar: Lurades till Moskva av miljardär – fick dyr lyxbil levererad till Finland

Dyra presenter, lyxliv på yachter och mystiska helikopterresor. Sommaren 2009 blev oförglömlig för Kiira Korpi. Allt började med att hon lurades till Ryssland under falska premisser.

Ett år efter flirten med den ryska miljardären träffade Korpi sin nuvarande man Arthur Borges.
– Den här historien har jag aldrig tidigare berättat i offentligheten.
Så inleder Kiira Korpi kapitlet om sommaren 2009 i de nya boken Ehjäksi särkynyt. Efter att ha slutat femma i EM i Helsingfors fick Korpi via sponsorn Valio en ovanlig förfrågan om att ställa upp i en rysk talkshow.
Hon tvekade – men tackade ja. Korpi flög till Ryssland och absurditeterna började nästan direkt. Det visade sig att alla andra i programmet talade ryska och Korpi fick uttala sig bland annat om könskorrigeringar.
– Det var en bisarr upplevelse, skriver hon.
Men det var bara början.

Privatvisning i Kreml

Efter tv-uppträdandet kördes Korpi vidare till ett lyxhotell och sedan till ett enormt hus. Hon visste inte alls vad som pågick. Snart kröp ändå sanningen fram.
Då Korpi introducerades för husets ägare sa mannen att han av en tillfällighet sett henne åka skridskor i EM och blivit förtjust. Talkshowen var bara ett svepskäl för att locka henne till Ryssland.
Korpi blev chockad.
– Herregud, en gammal man. Han kunde ha varit min pappa, skriver Korpi om mannen, som var i 40-årsåldern.
Under några dagar i Ryssland fick Korpi – då 20 år gammal – ta emot presenter, åka på privatvisning i Kreml och gå på balett. Hon åkte hem med den mystiske mannens privatplan. Det visade sig att han var miljardär.

Fick en bil värd 300 000 euro

Men historien tog inte slut där. Mannen fortsatte att kontakta Korpi med reseförslag, men hon tackade vänligt men bestämt nej. Korpi var ändå fascinerad av mannen och bestämde sig efter en tid att åka till Frankrike för att träffa honom. Hon åkte i väg med sin syster och vänner.
Det blev tre–fyra resor under sommaren och hösten. Korpi fick besöka miljardärens 297 fot långa lyxyacht och åka helikopter. Resorna – alltid tillsammans med bekanta – hade en gemensam nämnare.
– Det kunde hända vad som helst utan förvarning. En gång hämtade en helikopter oss från Nice och vi hamnade på en yacht i Italien.
Under en av resorna fick hon plötsligt en present av miljardären: en Audi R8 värd runt 300 000 euro. Hon tyckte det var galet och åkte hem utan bilen. Några veckor senare ringde det på dörren i Tammerfors. En långtradarförare som talade tyska sade att Korpi hade en bil att kvittera ut. Hon beskriver situationen som bisarr.
– Ingen hade informerat mig om hur man ska agera om man får en bil i present av en rysk miljardär.
Korpi skriver att miljardären till slut också betalade alla skatter som bilimporten kostade, bland annat 130 000 euro i bilskatt. Hon registrerade bilen i systern Petras namn. Bilen stod några år på en gård i Esbo och kördes sällan. Efter en tid såldes bilen och Petra fick pengarna.

Intresset svalnade

Flirten med mannen tog slut under hösten, efter att miljardärens intresse hade svalnat. Korpi tror att han var en ensam man som fann glädje i att skämma bort andra.
– Trots att jag var emot umgänget från början måste jag erkänna att jag var lite besviken då äventyret slutade, skriver Korpi.
Ett år senare träffade Korpi Arthur Borges, som hon nu är gift med. Boken Ehjäksi särkynyt finns i butiker i dag. En svensk översättning finns inte i planerna.
ANDRA LÄSER