Riksdagsledamoten Päivi Räsänen åtalas för tre fall av hets mot folkgrupp

Riksåklagaren anser att Päivi Räsänens uttalanden nedvärderar och kränker homosexuellas jämlikhet och människovärde. Räsänen nekar till brott och hänvisar till religions- och yttrandefriheten.

Päivi Räsänen på väg på polisförhör i Böle för ett år sedan med anledning av det nu aktuella åtalet.
29.04.2021 14:40 UPPDATERAD 29.04.2021 15:00
Riksåklagaren har beslutat att väcka åtal mot riksdagsledamoten Päivi Räsänen (KD) för tre fall av hets mot folkgrupp.
Det första fallet handlar om en text Räsänen skrivit, och där hon enligt åklagaren framfört åsikter och uppgifter som nedvärderat homosexuella. Hon har enligt åklagaren bland annat skrivit att homosexualitet är en vetenskapligt baserad psykosexuell utvecklingsstörning.
Det andra fallet handlar om att Räsänen på sina konton på sociala medier har uttryckt nedsättande åsikter om att homosexualitet skulle vara skamligt och syndigt.
I det tredje fallet har Räsänen deltagit i Yle Puhes radioprogram, och enligt åklagaren då framfört uttalanden som kränkt homosexuella. Avsnittet Räsänen medverkade i hette "Vad tänkte Jesus om homosexuella?". I avsnittet sade Räsänen bland annat att homosexuella inte är skapta av Gud likt heterosexuella.
Riksåklagaren anser att Räsänens uttalanden nedvärderar och kränker homosexuellas jämlikhet och människovärde, och därmed överskrider de både yttrande- och religionsfriheten.
Polisen har också utrett ett fjärde fall där Räsänen stod misstänkt för hets mot folkgrupp, men brottsutredningen har i det fallet lagts ner.

Åtalet överraskade Räsänen

Räsänen själv anser sig inte vara skyldig till brotten.
Hon skriver i ett pressmeddelande att riksåklagarens beslut att väcka åtal har överraskat och till och med skakat henne.
"Jag anser inte att jag har gjort mig skyldig till hot mot någon folkgrupp, inte heller förtal eller förolämpning. I alla dessa fall har det handlat om Bibelns lärdomar om äktenskapet och sexualiteten", skriver Räsänen i pressmeddelandet.
Räsänen säger att hon ändå går lugn och modig till rättssalen.
"Jag litar på att Finland är en rättsstat där man respekterar de mänskliga rättigheterna religions- och yttrandefriheten som finns inskrivna i grundlagen och i internationella avtal", skriver hon.

ANDRA LÄSER