Uppsägningen överraskade Backe: "Hade hoppats på mer tid med laget"

Bollförbundet bekräftade på måndagen att landslagstränaren Hans Backe har avskedats. Han kommer att ersättas av Markku Kanerva, skriver förbundet i ett pressmeddelande. Backe fick beskedet i lördags och blev smått överraskad.

Hasse Backes sejour i det blåvita landslaget gav inte en enda seger.
– Jag kan förstås inte förneka att vi inte uppnådde de resultat vi ville. Slutligen handlar det om resultat, medgav Backe för FNB per telefon.
Han var chefstränare i mindre än ett år, från januari.
Också Backes tränarteam, det vill säga Jukka Ikäläinen, Thomas Lyth och John Wall, fick sparken.
Enligt förbundet har Backe rätt att få nya arbetsuppgifter från och med årsskiftet. Han har tidigare bland annat jobbat som fotbollskommentator på teve.
– Jag börjar fundera på framtiden i början av året. Det kan hända att jag fortsätter jobba som tränare, eller också kan jag jobba som kommentator. Jag har ännu inte fattat några beslut.
Finland vann inte en enda landskamp med Backe vid rodret. I det pågående VM-kvalet har laget tagit en poäng på fyra matcher, från hemmakrysset mot Kosovo.
– Det känns lite sorgligt att det slutade så här. Jag hade hoppats på lite mer tid med laget.
– Jag vill inte komma med några svepskäl men vi hade väldigt mycket otur.

Med sikte på EM

I landslagets nya tränarteam ingår också Simo Valakari och Jonatan Johansson. Antti Niemi fortsätter också i tränarteamet.
Kanervas kontrakt gäller i tre år.
– Ett treårigt chefstränarkontrakt berättar att siktet är ställt på nästa EM-kval. Det betyder givetvis inte att vi inte skulle hoppas se resultat i de sista sex matcherna i VM-kvalet, sade Bollförbundets ordförande Pertti Alaja i ett pressmeddelande.
Om Finland kvalar in till nästa EM-slutspel inbegriper Kanervas kontrakt en option om turneringen.

ANDRA LÄSER