"Titta bara!" – Biden fyller 80

Aldrig tidigare har någon av USA:s sittande presidenter blåst ut så många ljus i sin födelsedagstårta. Men nu är det dags. Joe Biden fyller 80 – och oundvikligen intensifieras spekulationerna om han kommer att kandidera till presidentposten i 2024 års val.

USA:s president Joe Biden fyller 80 år på söndagen. Arkivbild.
20.11.2022 06:57
Hittills har Vita huset inte avslöjat några detaljer om hur söndagens högtidsdag ska firas och Joe Biden själv har mest skämtat om "det stora 80...".
– Jag kan inte ens uttala den åldern. Jag får inte ur den ur munnen, sade han förra månaden i en intervju med mediebolaget MSNBC.
Han har också svävat på målet om han ska ställa upp en andra period, och därmed, om han vinner 2024, kan sitta på presidentposten tills han är 86 år.
– Titta bara! uppmanade presidenten.

Biden en "superåldring"

För en dryg vecka sedan var han något tydligare och förklarade att han möjligen ger besked i frågan – som Biden kallar "ett familjebeslut" – tidigt nästa år.
För ungefär ett år sedan, efter omfattande läkarundersökningar, konstaterades Joe Biden endast ha ett fåtal mindre åkommor och slutsatsen drogs att han var i form för presidentuppdraget.
Presidenten varken röker eller dricker, är inte överviktig och förblir fysiskt aktiv, konstaterar nyhetsbyrån AFP. Han har inte heller haft några större hälsoproblem sedan han opererades för två livshotande pulsåderbråck i hjärnan 1988.
I en studie som publicerades 2020 av University of Illinois, klassificeras Joe Biden till och med som en "superåldring", det vill säga en person som på grund av socio-ekonomiska omständigheter och genetiska förutsättningar lever längre än de flesta. I studien blir Bidens teoretiskt förväntade livslängd 97 år.

Snubblat på orden

Men faktum kvarstår. Gången är allt stelare och håret tunnare. Nästan varje helg drar han sig tillbaka till familjens hem i Delaware. När han möter yngre kollegor som Frankrikes president Emmanuel Macron eller Kanadas premiärminister Justin Trudeau framstår Biden ofta som en äldre patriark.
På senare tid har ögonblick av till synes lätt förvirring förekommit mer frekvent och Biden har några gånger snubblat på orden – något som inte missats av amerikanska medier eller av politiska motståndare inom Republikanerna.
En gräsrotsgrupp inom Demokraterna, RootsAction, har lanserat en kampanj med titeln "Ställ inte upp igen, Joe". Ett av gruppens slagord är att "ingen har automatisk rätt att åternomineras" .
En annan fråga som gruppen ställer är vad en president som är född under andra världskriget har att erbjuda unga väljare år 2024 – trots att Bidens politik hittills i många stycken ansetts gynna gruppen unga väljare. Exempel som nämns är avskrivningar av studielån och avkriminalisering av marijuana.

En riktig "eldsjäl"

Men om inte Biden kandiderar vem ska då göra det?
Hittills har inte vicepresident Kamala Harris lyckats utmärka sig av egen kraft och ännu ser hon inte ut att ha vunnit demokratiska väljares hjärtan. Knappast heller transportminister Pete Buttigieg som många uppfattar för "grön".
– Om någon ska utmana en sittande president är det oftast en riktig eldsjäl, någon som är redo att pressa på hårt, säger Robert Rowland, expert inom området politisk kommunikation på University of Kansas.
Rowland konstaterar att den mest uppenbara kandidaten ur det perspektivet i så fall är den oberoende senatorn Bernie Sanders.
– Men han är äldre än Biden.
Bernie Sanders är 81 år.

ANDRA LÄSER