Minst 200 döda i flygplatsattacken – USA utlovar hämnd

USA:s president Joe Biden utlovar vedergällning efter torsdagens IS-attack utanför Kabuls flygplats, som beskrivits som ett rent blodbad.En källa inom de afghanska myndigheterna uppger att dödssiffran nu stigit till minst 200 människor.

President Joe Biden möter pressen efter terrordådet vid Kabuls flygplats.
Pontus Ahlkvist/TT
Susanna Persson Öste/TT
27.08.2021 18:43 UPPDATERAD 27.08.2021 21:16
Det var en uppenbart mycket tagen president som mötte pressen och talade till det amerikanska folket strax före midnatt, svensk tid.
– Jag är förkrossad, sade Joe Biden med darrande stämma och höll sedan en tyst minut för offren.
Under natten steg antalet dödsoffer i torsdagens attentat till över hundra, rapporterar flera amerikanska medier.
Siffran över antalet döda har stigit i omgångar sedan attacken på torsdagseftermiddagen, finsk tid. På torsdagskvällen uppgavs att 200 människor dödades i attacken. Den stora majoriteten av de döda är afghaner, enligt källan.
Minst 13 av USA:s soldater har bekräftats döda och 18 har skadats, enligt amerikanska militären. För amerikanska militärens del är dådet den enskilt dödligaste attacken i Afghanistan sedan 2011, enligt AFP.
Bidens chock övergick snart i ilska:
– Till dem som utförde det här angreppet, och till alla som vill USA illa. Ni ska veta: vi kommer inte att förlåta, vi kommer inte att glömma. Vi kommer att jaga rätt på er och ni kommer att få betala.

Oro för fler attacker

Samtidigt finns en stor oro för fler attacker, bekräftar både Pentagon och brittiska försvarsdepartementet, enligt nyhetsbyrån Reuters.
– Vi gör allt vi kan för att vara förberedda, säger den amerikanske generalenFrank McKenzie , chef för USA:s centralkommando (Centcom), som ansvarar för amerikanska militära insatser i regionen.
Fortfarande finns 5 400 personer kvar på flygplatsen i Kabul i väntan på att evakueras, enligt USA. Amerikanska styrkor har hög beredskap för bland annat raketattacker och bilbomber i anslutning till flygplatsen, enligt McKenzie.
Terrorhotet ökar för varje minut som går, enligt Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace.
– När vi åker härifrån så kommer vissa grupper, som IS, att vilja ta åt sig äran för att ha kört ut USA eller Storbritannien. Det narrativet kommer alltid att finnas, säger han.

Planerar för luftangrepp

USA lägger skulden för dådet på IS Khorasan, den internationella terrororganisationens afghanska gren, som också har tagit på sig attacken. Amerikanska befälhavare har enligt presidenten redan fått order om att planera för luftangrepp mot rörelsens anläggningar och ledarskikt.
– Vi kommer att svara med kraft och precision när vi anser att tiden är inne, på en plats som vi väljer och vid en tidpunkt som vi väljer. Ni ska veta detta: Dessa IS-terrorister kommer inte att vinna, säger Biden.
Under fredagen har evakueringsflygen börja lyfta igen från flygplatsen i Kabul, dagen efter terrordådet. Människor köar åter på rullbanan, men inga folkmassor har samlats nära torsdagens bombplatser, enligt nyhetsbyrån AFP.
Storbritannien och Spanien har precis som Finland meddelat att deras evakueringar avslutas under fredagen, och bland andra Kanada, Tyskland och Australien har redan stoppat sina. Nederländerna har meddelat att landets sista evakueringsflyg från Afghanistan har landat i Nederländerna, med 87 medborgare ombord.
Sedan mitten av augusti har 105 000 människor evakuerats från flygplatsen i Kabul med amerikanernas hjälp, enligt Vita huset. Trots farhågor för fler terrordåd kommer evakueringarna att fortsätta som planerat fram till dess att tidsfristen löper ut på tisdag, den 31 augusti.

"Kommer inte att avskräckas"

– Vi kommer inte att avskräckas av terrorister. Vi kommer inte att låta dem stoppa vårt uppdrag. Vi kommer att fortsätta evakueringen, säger Biden.
På frågan om han kan tänka sig att skicka militär förstärkning svarar presidenten:
– Om de (militären) behöver extra resurser kommer jag att bevilja det.
Några sådana förfrågningar har dock inte kommit från den militära ledningen, enligt Biden. De amerikanska soldaterna i Kabul ska i stället vara helt införstådda med att evakueringarna ska genomföras så fort som möjligt enligt den fastlagda planen.
– Med tanke på att det mycket väl kan komma ett dåd till har militären kommit fram till att det är så vi ska göra. Jag håller med dem.

"Förlorat mer folk"

Biden sade också att han inte har sett några bevis för att talibanerna har samarbetat med IS Khorasan i samband med dåden. Tvärtom kan ett antal attacker till och med ha stoppats av rörelsen, som enligt general McKenzie har fått ta del av viss amerikansk underrättelseinformation.
Talibanerna säger sig ha förlorat 28 man i terrordådet.
– Vi har förlorat mer folk än amerikanerna, säger en talesperson för rörelsen till Reuters.
Dödssiffran uppdaterad 27.8 klockan 21.15.

IS Khorasan

IS Khorasan har funnits i östra Afghanistan sedan slutet av 2014 och är en regional förgrening av den internationella terrororganisationen IS. Exakt hur samröret med IS ser ut är dock oklart.
Terrorrörelsen ligger bakom några av de senaste årens blodigaste terrordåd i Afghanistan och grannlandet Pakistan. Måltavlorna har inkluderat moskéer, helgedomar, marknader och sjukhus, med mängder av civila dödsoffer som följd. Särskilt utsatta har shiamuslimer varit, då de av IS betraktas som "otrogna".
Talibanerna och IS Khorasan är svurna fiender. Grupperna delar vissa sunnijihadistiska idéer, men har också konkurrerande maktanspråk.
Källa: AFP

ANDRA LÄSER