Här kommer knarket till Europa

Nästan hälften av förra årets beslag av kokain på väg mot Europa gjordes i belgiska Antwerpen. Nu söks mer samarbete över gränserna för att kunna slå mot brottsligheten. – Vi måste försöka stoppa kokainet i ursprungsländerna, säger inrikesminister Annelies Verlinden.

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson diskuterar narkotikasmuggling i hamnen i Antwerpen i Belgien.
26.02.2023 09:32
Floden Schelde rör sig bred och stillsam ut mot Nordsjön. Kranar och containrar står på rad i Europas näst viktigaste hamn.
Belgiska Antwerpen slås bara av nederländska grannhamnen i Rotterdam när det gäller godshantering. Godsmängden här har fördubblats de senaste 20 åren till nästan en miljon containrar om året.
Det är välkommet för den belgiska ekonomin – men har också en baksida.
– Vad som gör den här hamnen så intressant för den legala handeln gör den tyvärr också intressant för den illegala handeln, konstaterar inrikesminister Annelies Verlinden på ett pressmöte hos hamnpolisen.

Elvaåring dödad

Antwerpen är nämligen också en av Europas största inkörsportar för narkotika. I fjol noterades återigen nytt rekord i polisbeslag med 110 ton kokain. Mängden är så stor att lokala tullare konstaterat att fler ugnar behövs för att bränna upp det tagna. Då räknar man ändå med att man bara klarar av hitta 10–15 procent av det som smugglas in.
Med narkotikan kommer också våldet.
I början av januari sköts elvaåriga Firdous ihjäl när okända gärningsmän öppnade eld mot ett bostadshus i stadsdelen Merksem. Troligen var attacken riktad mot en av hennes morbröder, utpekad som en lokal kokainkung som sannolikt gömmer sig i Förenade arabemiraten.
– Ett knarkkrig pågår. Det här har vi sett i flera månader, sade borgmästare Bart De Wever i belgisk tv efteråt.
En bogserbåt på Schelde-floden i Antwerpen. Hamnen här är Europas näst största och samtidigt inkörsport för en stor del av den narkotika som smugglas till EU.

Till Colombia

Belgien har kontrat med fler poliser i hamnen, löften om bättre utrustning för att kunna kontrollera fler laster och tillsättandet av en särskild narkotikakommissionär för att samordna kampen mot knarkmaffiorna.
Inrikesminister Verlinden åker dessutom till Sydamerika i dagarna. Tillsammans med EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson ska hon diskutera narkotikabekämpning med myndigheterna i Colombia och Ecuador.
– Vi måste försöka stoppa kokainet i ursprungsländerna, säger Verlinden.
– Vi har märkt att när det är fler kontroller i vissa högriskhamnar som Santos i Brasilien eller Cartagena i Colombia så flyttar de kriminella organisationerna till mindre kontrollerade hamnar där de kan verka. Vi måste göra även de hamnarna mer motståndskraftiga.

Fakta | Antwerpen och knarket

Hamnen i Antwerpen är Europas näst största. Den hanterar 290 miljoner ton gods om året och sysselsätter direkt och indirekt 63 000 personer.
Under 2022 beslagtogs 109,9 ton kokain i hamnen – en ny rekordnotering jämfört med 89,5 ton 2021. I närliggande Rotterdam har beslagen samtidigt minskat från 70 ton 2021 till 50 ton i fjol, vilket förklaras med att hårdare tull- och poliskontroll fått smugglarna att flytta på sig.
Kokainet kommer främst från Latinamerika där det har ett grossistpris på cirka 1 000 euro per kilo, mot cirka 390 000 per kilo när det kommer till Europa. Till användarna kan det sedan säljas för upp mot 70 euro per gram.
Källa: Källor: Belgiska inrikesdepartementet, AP, AFP.

”Blir lite blinda”

En metod är att ha belgisk polis på plats i Sydamerika för att samarbeta med polisen där.
– Vi har redan en i Brasilien och det har varit väldigt effektivt, säger Verlinden.
En annan metod är ökat samarbete inom EU.
Till hamnen i Antwerpen har den belgiska inrikesministern med sig Ylva Johansson och Alexis Goosdeel, chef för EU:s antinarkotikaenhet, EMCDDA, för att bekanta sig med läget.
– Det vi framför allt behöver är ett mycket starkare polissamarbete och informationsutbyte. De gör ett bra jobb, den nationella polisen. Men de blir ju lite blinda och bakbundna om man inte otroligt snabbt kan få information och enkelt samarbeta med poliser i andra länder. Vi behöver kunna agera mycket fortare, säger Johansson.
Belgiens inrikesminister Annelies Verlinden, EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson och antinarkotikabyrån EMCDDA:s chef Alexis Goosdeel på besök i hamnen i belgiska Antwerpen.

Förslag i april

I april ska Annelies Verlinden samla kollegor inom ett samarbete med Nederländerna, Frankrike, Spanien, Tyskland och Italien för att diskutera åtgärder mot organiserad brottslighet.
Samma månad ska Johansson lägga fram nya EU-förslag mot korruption.
Både mutor och hot används flitigt av smugglarna för att få in sina varor. Ylva Johansson varnar för konsekvenserna.
– Säkerheten är det klister som håller ihop samhället. När man ser dödande på gatorna, när oskyldiga barn hamnar i skottlinjen och vanliga medborgare känner att deras områden inte är säkra längre så är det ett farligt gift för sammanhållning och tilltro, säger hon – och vill samtidigt få ”nöjesknarkarna” att vakna.
– Vi kan se en ökning av narkotikaanvändandet av personer som har det ganska bra. De ser sig inte som beroende utan använder det bara för nöjes skull. Och jag tror att de behöver inse att de göder de här skjutningarna och dödandet på gatorna. Det är deras droganvändande som dödar den elvaåriga flickan i Antwerpen, säger Ylva Johansson.
Beslagtagen narkotika töms från en container i hamnen i Antwerpen 2021. Arkivbild.

Fakta | Antwerpen

Antwerpen är Belgiens näst största stad, med drygt en halv miljon invånare i själva kommunen och runt 1,2 miljoner i storstadsområdet.
Staden ligger i Belgiens flamländsktalande del längs floden Schelde och har anor från antiken. Verkligt betydande blev den först under 1500-talet då den tog över det närliggande Brygges roll som områdets stora handelsstad. Stundtals var Antwerpen ett av Europas främsta handels-, kultur- och finanscentrum, innan staden åter sjönk i betydelse från mitten av 1600-talet.
Antwerpen stod 1920 värd för det första sommar-OS:et efter första världskriget. Drygt 20 år senare skadades stadens centrum svårt av tyska raketbeskjutningar under slutfasen av andra världskriget.
Källa: TT

ANDRA LÄSER