90 procent av bebyggelsen i Mariupol förstörd – bilderna visar "före och efter"

Dödssiffran stiger efter attacken mot det regionala styrets nio våningar höga hus i hamnstaden Mykolajiv i södra Ukraina. Samtidigt visar nya bilder den totala förödelsen i Mariupol, längre österut längs den ukrainska kusten.

Räddningspersonal arbetar febrilt för att hitta överleva under rasmassorna efter en attack mot det regionala styrets huvudkontor i Mykolajiv i södra Ukraina.
Hittills har tolv personer bekräftats döda och 33 är skadade, enligt landets räddningstjänst, efter angreppet mot myndighetsbyggnaden i Mykolajiv. Den skedde samtidigt som fredssamtalen mellan ryska och ukrainska representanter pågick under tisdagsförmiddagen.
"Tolv kroppar har bärgats ur rasmassorna och 33 människor har skadats," skriver Ukrainas räddningstjänst.

Bilder från Mariupol

En annan stad som den ryska krigsmakten gett sig på med full kraft är Mariupol, strategiskt belägen mellan ryska gränsen i öster och det av Ryssland annekterade Krim längre sydvästerut.
Enligt ukrainska uppgifter har 90 procent av bebyggelsen i Mariupol förstörts av ryska attacker.
Nya satellitbilder från företaget Maxar som publicerats natten till onsdagen visar hela stadsdelar jämnade med marken.
Före. En satellitbild över Mariupol från den 21 juni förra året.
Efter. Satellitbild tagen på tisdagen över delar av Mariupol.

"Inget hot"

Vid ett tal till det danska folketinget under tisdagen fördömde president Volodymyr Zelenskyj attacken mot Mykolajiv.
– Invånarna i Mykolajiv utgör inget hot mot Ryssland, och trots det, precis som alla ukrainare, har de blivit måltavla för de ryska styrkorna, sade Zelenskyj.
Mykolajiv hade före kriget omkring en halv miljon invånare och staden är strategiskt viktig på vägen mot miljonstaden Odessa, Ukrainas största hamn som bland annat distribuerar grödor ut i världen. Ryssland har sedan krigets början förgäves försökt inta Mykolajiv på sin väg mot Odessa – men de senaste dagarna har striderna lugnat ner sig. Attacken på tisdagsmorgonen kom därför som en överraskning.
Den ryska frontlinjen i regionen ligger sydöst om Mykolajiv, vid staden Cherson, som är den enda stora ukrainska stad som ryska styrkor har lyckats få full kontroll över under kriget.
Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro, 24 februari–28 mars.

ANDRA LÄSER