Världsstjärnan för svår för Ruusuvuori

Ett set fick Emil Ruusuvuori av femteseedade ryssen Andrej Rublev. Men där tog det roliga slut för den 46-rankade finländaren som gjort sitt i Australian Open-tennisen för denna gång. Turneringen blev två matcher lång för Ruusuvuori.

Emil Ruusuvuori kunde inte rubba Andrej Rublev.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
19.01.2023 07:36 UPPDATERAD 19.01.2023 14:12
Ryssen tog de två första seten, Ruusuvuori vann det tredje efter tiebreak men i det fjärde visade Rublev sin klass och vann med 6-3.
Rublev, en väldigt allroundspelare med en förmåga att anpassa sitt spel till varje underlag, skred till verket med stor beslutsamhet mot den finska utmanaren. Han gick snabbt upp till 4-0 i första set och vann utan problem med 6-2. Rublev, rankad sexa i världen, bjöd på ett mångsidigt spel som Ruusuvuori inte riktigt kunde svara på.
I andra set följdes de två åt till 4-4 innan Rublev bröt till 5-4 och sedan servade hem setet.
I de två inledande seten hade Rublev en hisnande procent på 77 på första serven. Sju serveess blev det också för ryssen som varit framme i kvartsfinal som bäst i Melbourne.
Ruusuvuori tangerade sin bästa notering i grand slam-sammanhang med sin plats i andra omgången mot Rublev men väl där räckte det inte riktigt till. Ruusuvuori vann tredje set med 7-6 men i fjärde set visade Rublev sin klass och spelade hem setet och matchen.
— Han slår väldigt hårt och det är inte så ofta du spelar mot motståndare som slår så hårt. Det tog ett tag att hitta rytmen och för att höja mitt spel. Det blev successivt bättre men visst har jag mycket som måste förbättras om jag ska besegra spelare som Rublev, säger Ruusuvuori.
För finsk del står hoppet nu i främsta hand till dubbelesset Harri Heliövaara som tillsammans med Lloyd Glasspool går in i turneringen på fredag. Också Ruusuvuori spelar dubbel tillsammans med Diego Hildago men möter tredjeseedade Rojer/Arevalo i första omgången.

Ruud ute, Mmoh skrällde

Förstaseedade Rafael Nadal, med skadekänning i höften, rök redan tidigare ur turneringen och han fick på torsdagen sällskap av andraseedade norrmannen Casper Ruud som inte fick någon ordning på sitt spel mot oseedade amerikanen Jenson Brooksby och förlorade med 1-3 i set.
Tolfteseedade tysken Alexander Zverev har också spelat klart då han mycket överraskande åkte ut mot oseedade, 107-rankade, amerikanen Michael Mmoh. Mmoh vann med 3-1 i set.
Den 25-årige jänkaren var bättre på allt och angav takten i långa stunder mot Zverev som inte lyckades komma upp i maximal nivå.
Michael Mmoh spelade fenomenal tennis mot Alexander Zverev.
Mmoh förlorade i sista omgången i kvalet till turneringen och hade redan bokat en flygbiljett hem till USA då han fick beskedet att han får en plats i huvudturneringen som en så kallad lucky loser.
— Det här är min största seger hittills. Och jag skulle egentligen inte ens vara här längre. Jag borde ha varit hemma i USA men i stället är jag framme i tredje omgången. Helt otroligt, sade Mmoh vars australiska kusiner hejade fram honom från läktarplats.
— Jag kände ingen press alls och intalade mig själv att jag inte håller igen alls om jag får en matchboll. Och det gjorde jag inte, sade Mhos som smashade in matchbollen utom räckhåll för Zeverez.
Mmoh har alla chanser att nå ännu längre i turneringen.  67-rankade landsmannen JJ Wolf väntar i tredje omgången och i en eventuell fjärde omgång skulle 89-rankade amerikanen Ben Shelton eller australiska kvalspelaren Alexei Popyrin vänta. 
Michael Mmoh skulle egentligen redan vara hemma i USA.
25-årige Mmoh är född och uppvuxen i Saudirabien. Pappan är nigerian och själv före detta tennisspelare. Mamman är född irländska men har också australiskt medborgarskap.
Då Michael Mmoh var tretton år flyttade familjen till USA. Han är numera bosatt i Bradenton, Florida. Och det var hem till Bradenton Mmoh skulle resa efter det misslyckade kvalet men så log Fru Fortuna sitt allra soligaste leende och Mmohs turnering kan bli betydligt längre än så här.

ANDRA LÄSER