Turkisk basardiplomati osar av turkisk peppar

Turkiets diplomatiska rävspel kring ett finländskt och svenskt Natomedlemskap osar av köpslående i basaren. Men alltsammans bottnar i president Erdoğans ekonomiska självskadebeteende, i osunda konspirationsteorier som går emot all klokskap.

President Recep Tayyip Erdoğan är ökänd för sina säregna ekonomiska teser – och för att idka kvällsmjölkning inom ramarna för Nato.
19.05.2022 13:00
Originalvarianten av Turkisk peppar, de där små, svarta karamellerna, är lakritsextrakt, salmiak och peppar – samt ett koncentrat av pulver med samma ingredienser. Godiset uppfanns av dansken Per Fjelsten år 1976 – men har en olycklig tendens att reagera med fukt och bilda hopklumpningar. Också Turkiets inrikespolitik är full med överraskningar – och hopgyttringar. Det erfar nu Finland och Sverige, då Ankara försöker utverka geopolitiska fördelar genom att sinka behandlingen av de nordiska parhästarnas Natoansökningar.
Smekmånaden blev inte lång – segeryran växlade om till nykter eftertanke då Turkiet signalerade en lång lista taktiska ultimatum som villkor för att välsigna Finlands och Sveriges Natoansökningar. Detta bör tolkas som Erdoğans öppningsbud i kohandeln.
Nato är ingen värdegemenskap, utan en kallhamrad försvarsallians, och Turkiet är dess svarta får. Landet kräver ofta att få bli struken medhårs, till församlingens irritation. Men det finns inga skäl att gå i spinn. Den här rullen brukar gå i repris med jämna mellanrum i Ankara: vare sig det gällde accepterandet av dansken Anders Fogh Rasmussen som ny generalsekreterare (Muhammedkarikatyrerna!), eller Natos försvarsplan för Polen och Baltikum (den kurdiska milisen YPG!). Nu lär vi se armbrytning, åtföljt av byråkratiska eftergifter.

ANDRA LÄSER