Grov misshandel på Tallink Silja – en person dog

En manlig passagerare på Tallink Siljas fartyg Baltic Princess avled under veckan till följd av en misshandel han utsattes för ombord.

Natten till fredagen fick svenska Sjö- och Flygräddningscentralen larm om en person med hjärtstopp ombord på Baltic Princess. En räddningsbåt från Sjöräddningssällskapet i Räfsnäs avgick omedelbart med sjukvårdspersonal ombord och nådde fartyget som då befann sig utanför Kapellskär.
17.09.2021 18:05 UPPDATERAD 17.09.2021 18:12
Det var på småtimmarna under fredagsnatten förra veckan som en finländsk kryssningspassagerare misshandlades ombord på Tallink Siljas fartyg Baltic Princess. Mannen var på väg till Stockholm från Åbo.
Enligt Tallink Siljas kommunikationsdirektör Marika Nöjd ska offret ha slagits till golvet av en annan passagerare utanför ingången till båtens Taxfree halv två på natten till fredagen. Strax därefter tillkallades sjuksköterska för hjärt- och lungräddning.
– Den svenska gränsbevakningen kunde inte komma med helikopter eftersom det var så dimmigt ute. De kom med räddningsbåt relativt snabbt, efter cirka en och en halvtimme, säger Nöjd.
Vid 3-tiden nådde en räddningsbåt från Sjöräddningssällskapet i Räfsnäs fartyget som då befann sig utanför Kapellskär. Patienten transporterades i land och fördes vidare med ambulans till sjukhus i Stockholm, där han avled ett par dagar senare till följd av skadorna.
– Det var ett slagsmål. Den ena passageraren blev slagen och föll väldigt illa och slog i huvudet i golvet, säger Nöjd.
Polisen uppger att de grep en man i direkt anslutning till fartygets ankomst i Stockholm på fredagen. Då HBL når Stockholmspolisens presskontakt Daniel Wikdahl berättar han att en man är frihetsberövad och misstänkt för grov misshandel och vållande av annans död.
Marika Nöjd kan inte svara på om männen kände varandra sedan tidigare men uppger för HBL att de var i övre medelåldern.
Det hör inte till vanligheterna att den här typen av misshandel sker ombord, säger Nöjd. Desto vanligare är det att behöva evakuera passagerare till följd av sjukdomsfall.
Förra veckans dimma ute till havs försvårade räddningsoperationen efter misshandeln på Baltic Princess.

ANDRA LÄSER