Oklart om Helander spelar i EM – "Han behöver bra försäsongsträning"

Finlands P98-landslag kan tvingas hamna klara sig utan sin största stjärna i B-EM.

Benjamin Helander är inte med i den spelartrupp som reser till Italien för att förbereda sig för B-EM.
Filip Saxén
28.06.2018 10:16 UPPDATERAD 28.06.2018 10:42
Efter det sena tränarbytet fortsätter turbulensen kring Finlands P98-landslag. För tillfället är det oklart om lagets stjärnspelare Benjamin Helander kommer att delta i B-EM-turneringen i Makedonien.
Det som är klart är att BK-46-spelaren inte deltar i fyrnationsturneringen i Italien nästa vecka där laget ska finslipa formen inför säsongens huvudmål.
– Vi har inte bestämt hur vi gör med EM, säger landslagstränaren Toni Kallio.
– Han är inte med i landslaget nu i Italien eftersom han behöver en hel försäsongsträning. Det fick han inte förra säsongen då han var med i juniorlandslaget, i A-landslaget och samtidigt var i armén.
Kallio säger att 19-åriga Helander är inne i en viktig utvecklingsfas som spelare och därför är det viktigt att han får träna bra en hel sommar.
– Det handlar om långsiktig utveckling. Vi följer hela tiden med hur hans träning går och tar sedan ett beslut om han är med i EM eller inte, säger Kallio.
Kallio presenterar laget till B-EM efter träningsturneringen i Italien.
P98-landslaget bytte överraskande tränare i slutet av maj då Teddy Nordling tackade för sig då han var missnöjd med de många återbuden och hur en del spelare valde annat framför landslagsverksamheten. Toni Kallio ersatte Nordling och leder laget i både träningsturneringen i Italien och i B-EM i Skopje. EM inleds den 20 juli.
Helander lämnar BK-46 inför kommande säsong då han återvänder till Alingsås HK i Sverige. Hans kontrakt med den svenska klubben sträcker sig över de kommande två säsongerna.

Landslaget

Toni Kallio har tagit ut följande spelartrupp till P98-landslagets träningsturnering i Italien.
Niklas Kavaleff, Dicken, Leevi Koistinen, Cocks, Axel Rehnberg, GrIFK, Linus Lindberg, BK-46, Christoffer Thor, SIF, Niclas Laurent, GrIFK, Felix Nilsson, Dicken, Linus Sjöman, BK-46, Jasse Kettunen, Atlas, Isak Lehvonen, ÅIFK, Robin Granlund, Dicken, Carl Weurlander, SIF, Fredrik Karlsson, SIF, Atte Marjamäki, SIF, Wilhelm Hammarberg, GrIFK, Gusten Montonen, Dicken.
Finland möter Italien, Israel och Grekland i fyrnationsturneringen i Teramo 6–8 juli.
Turneringen fungerar som förberedelse för B-EM i Makedonien i slutet av juli.

ANDRA LÄSER