Ny instruktion: Visa med varningsblinkern att du märkt ett utryckningsfordon

Polisen och Räddningsverket har gått ut med nya instruktioner för hur förare ska agera i trafiken i mötet med ett utryckningsfordon. Använd varningsblinker är rådet.

Ett fordon under uttryckning har blåljusen på. Polisen, Räddningsverket och Trafikskyddet hoppas att förare i trafiken använder varningsblinker för att signalera att de sett fordonet och samtidigt kan varna andra bilister.
Anna Svartström
08.05.2022 18:22 UPPDATERAD 09.05.2022 09:27
Hur ska en bilförare bete sig i trafiken när ett utryckningsfordon är nära? Det känner inte alla till, menar polisen, Räddningsverket och Trafikskyddet. Enligt dem uppstår farliga situationer när förare reagerar på ett oförutsägbart sätt.
I ett gemensamt pressmeddelande ger myndigheterna ett autentiskt exempel.
"Två fordon körde efter varandra på landsvägen när en ambulans och en brandbil under utryckning närmade sig bakifrån. Föraren i den första bilen tvärbromsade efter att ha upptäckt utryckningsfordonet. Detta ledde till en påkörning bakifrån och två personer skadades allvarligt", berättar Timo Nyholm vid Norra Savolax räddningsverk i pressmeddelandet.
Nu har myndigheterna uppdaterat anvisningen om hur man ska agera, särskilt på landsvägar. Det centrala är: använd varningsblinker.
"Om du ser blinkande ljus i backspegeln ska du hålla jämn fart och sätta på varningsblinkern. Håll dig lugn och undvik att tvärbromsa eller göra andra plötsliga rörelser. Med varningsblinkern talar du också om för föraren i utryckningsfordonet att du har upptäckt utryckningsfordonet. När utryckningsfordonet har passerat dig kan du stänga av varningsblinkern", säger Heikki Kallio vid Polisstyrelsen i pressmeddelandet.
Han påminner om att det kan komma flera utryckningsfordon på samma gång. Ett fordon under utryckning kan kännas igenom genom blinkande blåljus och siren.
Erkka Savolainen är utbildningsinstruktör vid Trafikskyddet och han förtydligar att tanken är att man använder blinkern i synnerhet när ett utryckningsfordon närmar sig bakifrån. Samtidigt är det inte heller fel att göra det om man ser ett utryckningsfordon komma emot en på avstånd.
– Poängen är att man visar att man har märkt utryckningsfordonet.
Eventuellt kan man köra lite mot höger i filen, men enligt Savolainen är förarna av ambulanser och brandbilar bra på att bedöma hur de gör en omkörning – förutsatt att de andra i trafiken inte gör överraskande drag.
Instruktionen är ny men myndigheterna hoppas att förfarandet blir praxis. Det var i och med att vägtrafiklagen gjordes om i juni för två år sedan som det blev tillåtet att använda varningsblinker i ett fordon i rörelse. Det är något som många finländare inte känner till. Enligt en enkät som Trafikskyddet har låtit göra vet mindre än hälften det.
Däremot uppmanas man inte använda helljus för att varna andra eller väcka uppmärksamhet. Myndigheterna påpekar i pressmeddelandet att helljusen är avsedda att användas i skymning och mörker.
Artikeln har kompletterats och förtydligats.

ANDRA LÄSER