Amerikanskt bombplan flög över Finska viken – ”Klart budskap” kommenterar Mika Aaltola

Det amerikanska B-52-bombplanet som kom från Polen och flög österut ovanför Finska viken vände strax före den ryska ön Hogland. ”Finska viken är strategiskt sett ett av de viktigaste smala sunden i Europa”, skriver utrikespolitiska institutets chef Mika Aaltola på Twitter.

Ett amerikanskt B-52-bombplan från Polen flög ovanför Finska viken på lördagskvällen, men vände söderut strax före den ryska ön Hogland, som ligger söder om Kotka. På arkivbilden syns ett flygplan av samma modell som flyger över Washington DC med anledning av det amerikanska självständighetsdagsfirandet i juli. 
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
12.03.2023 12:15 UPPDATERAD 12.03.2023 22:53
När nyheten om att ett amerikanskt bombplan hade flugit över Finska viken på lördagskvällen spreds i sociala medier var Utrikespolitiska institutets chef Mika Aaltola en av de första som kommenterade incidenten på Twitter. Han såg den amerikanska närvaron i viken som en klar signal till Ryssland. Yle skrev om nyheten under natten mot söndagen.
”Det amerikanska B-52-planets flygning över Finska viken är ett klart budskap. Finska viken är strategiskt sett ett av de viktigaste smala sunden i Europa, och Ryssland har ökat sina aktiviteter där, bland annat på Hogland. Så här tar man de facto hand om sina allierade och skickar ett skrämselbudskap”, skriver Mika Aaltola på Twitter strax efter klockan 22 på lördagskvällen.
Bombplanets rutt syns bland annat på webbsidan Flightradar24. B-52:an har kommit från Polen, flugit nordost över Östersjön, rundat Ösel och Dagö och svängt österut in över Finska viken med siktet inställt mot S:t Petersburg. Det har passerat norr om Tallinn, men sedan vänt brant söderut strax före ön Hogland. Den ryska ön ligger mitt i Finska viken, cirka 40 kilometer från den finska kusten. Därefter har bombplanet avlägsnat sig och flugit över de baltiska länderna tillbaka till Östersjön.
Flygplanet, en Boeing-B-52, är en gammal trotjänare inom det amerikanska flygvapnet. Modellen togs i bruk redan på 1950-talet och har ofta använts i krig, som ett strategiskt bombplan.

ANDRA LÄSER