Nader Khalili skrev historia men blev utslagen i försöksheaten i paralympics

Nader Khalili var nöjd med sin insats i bassängen trots att han blev utslagen på 100 meter ryggsim i S14-klassen vid de paralympiska spelen i Tokyo.

Nader Khalili gjorde debut i paralympiska spelen då han slutade på 17:e plats på 100 meter ryggsim.
För ett och ett halvt år sedan vann Vasasimmaren Nader Khalili Ungdomspriset vid den Finlandssvenska Idrottsgalan. Då berättade han att paralympiska spelen i Tokyo var hans huvudmål.
I somras blev det klart att hans dröm går i uppfyllelse då han fick ett wild card till tävlingarna i Japan.
Khalili slutade på 17:e plats i försöksheaten då de åtta främsta gick till final. Själv var han nöjd med både sin insats och sin tid (1.07,04).
"Kanske simningen gick bra. Det kändes åtminstone bra och också tiden låter rätt bra", säger han i simförbundets pressmeddelande.
Khalilis tränare Kalle Lydman analyserar sin adepts lopp i paralympiska kommitténs pressmeddelande:
"Simningen såg rätt bra ut men Nader var så pass nervös och spände sig i loppet vilket ledde till att det inte blev lika bra tekniskt som vi tränat. Han blev lite efter i starten och kom sedan inte ikapp. Men det var en bra insats för en första tävling och en bra grund att bygga på".
Nader Khalili.
"Nader hade haft nytta av att ha en start inför loppet. Då hade den värsta nervositeten släppt. Han är i bättre skick än vad tiden visar. Nu ska vi jobba på att få allt att stämma då starten går. Då det lyckas kommer han att simma mycket fort".
Samtidigt blev Khalili den första finländska idrottaren med en intellektuell funktionsnedsättning att delta i de paralympiska spelen på 2000-talet. Senast finländska idrottare med intellektuella funktionsnedsättningar deltagit i OS var i Nagano 1998.
Idrottare med intellektuella funktionsnedsättningar har deltagit i paralympiska spelen i simning, friidrott och bordtennis sedan spelen i London 2012.
Idrottare med intellektuella funktionsnedsättningar stängdes av från paralympiska spelen efter Sydney 2000 på grund av problem med klassificeringen och en stor skandal i basketen.
Det spanska laget åkte fast för att ha spelare utan intellektuell funktionsnedsättning i sitt lag. Den internationella paralympiska kommittén bestämde då att inte låta idrottare med intellektuell funktionsnedsättning delta i paralympiska spelen förrän alla oklarheter och frågor kring klassificeringen av idrottare var lösta.
ANDRA LÄSER