Grundstötta Ramona drogs loss efter drygt två dygn

Det finskflaggade fartyget Ramona, som gick på grund utanför Fårö i lördags, drogs loss måndag eftermiddag.

Lastfartyget M/S Ramona gick på grund på Fårö på lördagsmorgonen. Fartyget ska nu bärgas.

Efter att svenska Transportstyrelsens bärgningsplan hade accepterats och myndigheten fått klartecken för bärgning, gick det relativt snabbt för bärgningsfartyget Montfred att få loss Ramona. Det var tidig lördag morgon som hon gick på grund vid gotländska Fårös västra kust.

– Beskedet är att Ramona flyter och att hon just nu inspekteras både inifrån och utifrån för att kontrollera vad skrovet är i för skick. När inspektionen är klar kommer Ramona att transporteras till Kappelshamns hamn, säger Monica Näslund, pressansvarig på Transportstyrelsen.

Ramona är 75 meter lång och seglar under finsk flagg. Fartyget, som fraktade timmerstockar, hade lämnat Klintehamn på Gotlands västkust och var på väg mot Lettlands huvudstad Riga när grundstötningen skedde.

Totalt fem personer befann sig ombord på fartyget. Ingen av dessa skadades i samband med grundstötningen. Varför fartyget satt kurs mot Fårö är ännu oklart.

Dykare som undersökt skrovet har konstaterat att det inte finns några hål och Kustbevakningen bedömer att risken för oljeläckage är liten. Fartyget låg på en gotländsk hylla, ett slags kalkberg, och en tredjedel av fartyget var ovanför vattenytan.

En förundersökning om grov vårdslöshet i trafik har inletts. Utredningen kommer att överlämnas till åklagare senare i veckan.

Tidigare på måndagen kommenterade Kustbevakningens vakthavande befäl grundstötningen för HBL.

– Det var ju tur att det var en ganska slät klipphäll som hon körde upp på, säger Christian Karlsson vid Kustbevakningen.

Vad som orsakade grundstötningen kan Karlsson inte säga.

– Det har inletts en förundersökning och därför får jag inte säga något, säger han.

– Jag vet inte orsaken till varför den körde upp på land.

Enligt uppgift var alla fem ombord på Ramona nyktra.

Både Kustbevakningens dykare och ett lokalt dykföretag hade konstaterat att Ramona inte läcker. För att vara på den säkra sidan hade Kustbevakningen sitt miljöskyddsfartyg på plats för att kunna tömma Ramona på olja om det skulle börja läcka.

Läs också: Finskflaggade M/S Ramona sitter fast utanför Gotland – inget läckage, säger finlandssvensk redare

Redaren Anders Isaksson vid Ronja Marin, som äger Ramona, har med personal från företaget Marin & haverikonsult undersökt grundstötningen på rederiets och försäkringsbolagets uppdrag.

Här ligger fartyget på grund.

Här kan du se den exakta positionen

För Ramona hade det reserverats en plats i Slite, en hamn på norra Gotland.

– Där har det reserverats en kajplats för henne, säger Isaksson.

Hur det kan komma sig att fartyget körde rakt upp på land vill inte redaren Isaksson spekulera i.

– Jag har nog lite tankar kring det, säger han i telefon från Pargas, medan den här situationen är pågående kan man inte spekulera om orsaken. Då reder man ut det här akuta och sedan när situationen har stabiliserat sig och allt är lugnt så finns det gott om tid att reda ut vad som egentligen hände.

Anders Isaksson säger att grundstötningen givetvis kostar rederiet reda pengar.

– Det här är ju inte något man direkt önskar sig. Det är ju inte direkt någon bra reklam, säger han.

Fartyget har styrt rakt mot stranden.
ANDRA LÄSER