Putin uppskattar Kinas "balanserade hållning" till kriget i Ukraina

Toppmötet för den asiatiska samarbetsorganisationen SCO har inletts i uzbekiska Samarkand. I ett bilateralt möte vid sidan av träffas Vladimir Putin och Xi Jinping, som hyllas av Putin för Kinas "balanserade hållning" till kriget i Ukraina.

Rysslands president Vladimir Putin och Kinas president Xi Jinping träffas för första gången sedan Ryssland anföll Ukraina i februari 2022.
15.09.2022 16:09 UPPDATERAD 15.09.2022 16:12
De två ledarna samtalade på vardera sida av två stora rundade bord, där de satt tillsammans med tiotals andra ur ländernas respektive delegationer.
– Vi uppskattar högt den balanserade hållningen vad gäller Ukrainakrisen från våra kinesiska vänner. Vi förstår också era frågor och er oro kring detta och kommer att förklara vår ställning till det i detalj under mötet i dag, fastän vi redan har pratat om det, säger Vladimir Putin i samband med mötet med Xi Jinping.
Ryssland uttryckte också sitt stöd till Kina vad gäller Taiwan, som Peking anser vara en del av Kina – trots öns självstyre.
Xi Jinping säger i sin tur att Kina är redo att arbeta för att tillsammans med Ryssland axla rollen "som stormakter".
– Och ha en vägledande roll för att ingjuta stabilitet och positiv energi i en värld som skakas av social oro, säger Xi Jinping.

"Stärks av sanktioner"

Före mötet med Xi Jinping träffade Putin även Irans president Ebrahim Raisi.
– På bilateral nivå så utvecklas samarbetet positivt, säger Putin om relationen till Iran.
Iran, som deltar i toppmötet som observatörsland, har formellt lämnat in en ansökan om att ansluta sig, vilket medlemsländerna väntas ta ställning till.
Iran ansökte om medlemskap i SCO redan 2008, men processen sinkades av sanktionerna som stora delar av omvärlden införde gentemot landet som straff för dess kärnenergiprogram. Flera SCO-länder var negativt inställda till att ha ett så pass sanktionerat land under sina vingar.
Att även Ryssland nu också drabbats av västerländska sanktioner har fört de två länderna närmare varandra, säger Raisi under mötet med Putin.
– Relationerna mellan länder som sanktioneras av USA, så som Iran, Ryssland eller andra länder, kan övervinna många problem och bli starkare, fortsätter han.

Fler bilaterala möten

Ett större samarbetsavtal kommer snart att slutas mellan Iran och Ryssland, meddelar Putin.
Putin väntas också träffa Pakistans premiärminister Shehbaz Sharif. Under morgondagen möter han Indiens premiärminister Narendra Modi samt Turkiets Recep Tayyip Erdogan.

Fakta | SCO

SCO (engelsk förkortning för Shanghai Cooperation Organisation) är en regional säkerhetspolitisk organisation i Asien.
SCO har sina rötter i sammanslutningen Shanghai Five, vilket var resultatet av ett möte 1996 mellan ledarna för Kazakstan, Kina, Kirgizistan, Ryssland och Tadzjikistan. Några år senare, 2001, anslöt sig Uzbekistan och organisationen antog sitt nuvarande namn. Sedan 2018 är Indien och Pakistan fullvärdiga medlemmar efter att ha varit observatörer i flera år.
Afghanistan, Belarus, Iran och Mongoliet har observatörsstatus i organisationen, medan Turkiet ingår som "dialogpartner".
SCO ägnar sig främst åt regional säkerhet, till exempel överenskommelser om att minska de militära styrkorna längs de gemensamma gränserna.
Källa: NE
Källa: TT

ANDRA LÄSER