Kritikstormen: Manlig panel debatterade kvinnors aborträtt i Yles morgonprogram – "Det var inte möjligt att få in icke-manliga paneldeltagare"

Kritiken lät inte vänta på sig efter diskussionen i Yles program Jälkiviisaat på fredagsmorgonen. I morgonpanelen satt nämligen Jan Erola, Ville Blåfield och Timo Soini och debatterade abortfrågan. "Vad är det som saknas i rutan", frågar sig en kritiker.

Diskussion gick het när den manliga panelen diskuterade kvinnors rätt till abort.
Adam Stefánsson Högnäsadam.hognas@ksfmedia.fi
01.07.2022 16:10 UPPDATERAD 02.07.2022 08:40
Inga kvinnor syntes till när programledaren Mikko Haapanen ledde den manliga panelens abortdiskussion. I programmet Jälkiviisaat (på svenska ungefär: De efterkloka) diskuteras veckans aktuella nyhetshändelser. I fredagens program var abortfrågan ett givet ämne efter att USA:s högsta domstol i början av veckan rev upp aborträtten i landet.
"Om och när de inte kunde få kvinnor dit för att diskutera ämnet kunde det ha lämnats obehandlat", skriver Iida Tervo i en uppmärksammad tweet på fredagsmorgonen.
I USA har manliga paneler, eller så kallade "manels", blivit en het potatis i samband med debatten kring abort och kvinnors rätt till självbestämmande över sina kroppar.
Fredagens panel bestod av den tidigare riksdagsledamoten Timo Soini, kommunikationsproffset Jan Erola och journalisten och kommunikationsentreprenören Ville Blåfield.
En annan finländsk Twitteranvändare frågar sig när fyra kvinnor ska diskutera erektil dysfunktion på Yle.

Yle besvarar kritiken

Till HBL säger Tuomas Ferm, chef för morgonens prime time-sändningar på Yle, att programmets paneldeltagare väljs ut bland de ordinarie deltagarna.
"Den här veckan skedde en plötslig förändring i uppställningen och tyvärr var det inte möjligt att få in icke-manliga paneldeltagare", skriver Ferm i ett mejlsvar och fortsätter:
"Aktuella frågor som ska behandlas i programmet avgörs dagen innan sändning. Abortfrågan var en av veckans största nyheter, så det var viktigt att diskutera den. Vi valde inte ämnena utifrån vilka som deltar, utan utifrån deras aktualitet."
Timo Soinis medverkan har varit kontroversiell sedan han tillträdde som ordinarie paneldeltagare i maj. Bland annat valde journalisten Maryan Abdulkarim då att sluta som debattör på grund av Soinis förflutna inom Sannfinländarna. I en artikel i onlinemediet Halima skrev hon då att partiet gjorde rasism till vardag.
"Timo Soini var huvudpersonen, agitatorn och ansiktet utåt för detta politiska parti."

Det har också varit starka reaktioner på Soinis ton under fredagens debatt, Tuomas Ferm. Hur ser ni på det?

"Feedback är alltid välkommen och vi använder den för att förbättra vårt arbete. I efterhand kan man konstatera att det ibland förekommer kontroversiella debatter, men naturligtvis är ingen medvetet förolämpande. Det är också värt att komma ihåg att personerna på Jälkiviisaat representerar sina egna åsikter, inte Yles", skriver Ferm.

Vilka lärdomar drar Yle av dagens debatt?

"Vi värdesätter den feedback vi får och kommer att använda den för att förbättra vårt arbete, både när det gäller könsfördelningen bland debattörerna i programmen och när det gäller mångfald i allmänhet. Vi vill att så många och olika perspektiv som möjligt ska synas och höras. Ju intressantare och mer varierad debatten är, desto större är publikens intresse."

ANDRA LÄSER