Krönika: Påvligt besök, sura dinosaurier och drömmen om rågbröd

En förmiddag när jag sömndrucket stapplar in i det gemensamma köket meddelar direktören att påven kommer att besöka kyrkan mitt emot samma eftermiddag. Det tar ett tag innan jag förstått vad hon sagt. Påven? säger jag. Du menar gubben som bor där borta i Vatikanen. Just han, säger direktören för Skandinaviska föreningen i Rom.

HBL:s krönikeskribent befinner sig i Rom och har tankar inför påvens besök i kyrkan i närheten, basilikan Santa Sabina. Godisutbudet i butikerna har hon inte mycket till övers för men de italienska dinosaurierna är goda!
21.03.2023 07:01
Och mycket riktigt, parkeringsplatsen utanför basilika Santa Sabina är redan tömd och håller på att fyllas med stolar och stora bildskärmar, så att alla de som inte får plats inne i kyrkan, kan följa med den påvliga gudstjänsten. Skåpbilar från olika mediehus står parkerade längs den trånga gatan och säkerhetspådraget är stort. I luften smattrar helikoptrar, kretsar kring den sydligaste av Roms kullar, Aventinen, som om den var världens centrum.
Jag ser en glimt av spektaklet på väg ner till matbutiken. När jag arbetar intensivt lever jag på sallad caprese, så jag plockar åt mig solmogna tomater från Sicilien, buffelmozzarella och några stjälkar basilika som ligger inplastade på en bit kartong. Här finns ingen skog av örter i kruka, det som vi tar för givet att finns i varje liten kvartersbutik hemma i Finland.

Det italienska brödet är heller ingenting att skriva hem om, för att inte nämna godiset. Låt oss börja med brödet. Jag har luskat ut två ställen i Rom där man kan köpa bröd som går att äta. Det som köps i matbutiken är lika smakrikt som betong med bränd skorpa. Jag går till Ostiense och äter lunch på Marigold och passar på och köper deras ljuvliga surdegsbröd eller så tar jag en tur till Trastevere, där bageriet Le Levain finns. De bakar ett mörkt fröbröd, som påminner om danskt rågbröd. Som tur är, har jag lite bröd kvar från mitt förra besök till Marigold. Slänger jag det i rosten en omgång, blir det perfekt till min lunchsallad.

ANDRA LÄSER