Redo att beträda tiljorna i Aix-en-Provence

Att få vara den första som sjunger en opera är spännande, säger tenoren Markus Nykänen. Under repetitionsperioden i södra Frankrike faller bitarna så småningom på plats, så Kaija Saariahos nya opera Innocence kan slå ut i full blom vid premiären.

Urpremiären i Aix-en-Provence närmar sig äntligen för Kaija Saariahos nya opera Innocence. På scenen fr.v. Markus Nykänen, Lilian Farahani och Vilma Jää. Till vänster skymtar regissören Simon Stone.
28.06.2021 14:00
Redan för ett år sedan samlades de i Aix-en-Provence, det internationella solistgardet som uppträder i Kaija Saariahos nya opera Innocence, med libretto av Sofi Oksanen. Med kolleger från bland annat Norge, Tjeckien och Colombia är finlandssvenska tenoren Markus Nykänen en av de medverkande. Jag når honom under en sällsynt ledig dag i den intensiva repetitionsprocessen.
– Det känns jättebra att vara tillsammans igen, vi gjorde största delen av arbetet i fjol. Ska man se något positivt med att allt skjutits upp ett år är det väl att vissa saker har hunnit mogna.

ANDRA LÄSER