Därför vägrar Milla Leino gå till jobbet i dag

Det är onsdag eftermiddag och Milla Leino kör spårvagn 10 vid Kirurgen i Helsingfors. När passet är slut tar hon helg mitt i veckan. För HBL förklarar hon varför passagerarna måste lida under två dagar på grund av spårvagns- och metroförarnas strejk.

På torsdagen firar Milla Leino sin 49-årsdag med att ge några intervjuer i Tölö och besöka sin mamma i Sibbo. Men till jobbet går hon inte. "De som driver på för bolagisering spelar oschyst. De har förlorat sin trovärdighet", säger hon.
15.09.2021 20:10 UPPDATERAD 16.09.2021 13:36
Alla spårvagnar och metrotåg står stilla torsdag och fredag. Det här sker efter att Helsingfors stadsstyrelse klubbat igenom ett förslag som enligt förarna vid Helsingfors stads trafikverk (HST) inte motsvarade vad parterna kom överens om i våras.
Stadsstyrelsen bifaller ledningens förslag att spjälka upp det som i dag är Helsingfors stads trafikaffärsverk. Förarna ska jobba för ett nytt kommunalt aktiebolag, medan de som förser vagnarna med spår och skaffar material – infrastrukturen, som den kallas – stannar kvar.
En av de över 300 förare som vägrar jobba är Milla Leino, som har kört spårvagn i sex år.

Varför strejkar ni?

– Den främsta anledningen är att ledningen har talat om att göra en sak, men när vi nu grävt djupare i deras förslag har det visat sig att de inte berättat hela sanningen. Tanken var att både metron och spårvagnarna skulle bolagiseras, men nu vill de då lämna metron utanför. Vi bad om en ny redovisning vilket inte ledde någon vart.
– De som driver på för bolagisering spelar oschyst. De har förlorat sin trovärdighet i våra ögon.

Vilka konsekvenser skulle bolagiseringen få för er?

– De högsta cheferna har sagt att det inte skulle påverka vårt arbete på något sätt. Fast lämnas metron utanför bolaget stannar hälften av pengarna kvar. Då lär det inte dröja länge förrän någon konstaterar att spårvagnstrafiken inte är lönsam, och så har de plötsligt en anledning att skära ned på personalsidan "av produktionstekniska skäl", eller vad det nu heter så där fint.

Hur väl upplever du att ledningen har lyssnat på dig som anställd?

– Jag har litat på facket som sköter förhandlingarna för vår del. Först när det kom fram att det pågår fuffens, och att allt kanske inte är som det ser ut, blev jag orolig. Vi vet inte längre vad HST:s ledning har planerat. Jag tror att pengarna är det som till slut avgör.
– När allt kommer omkring är jag och andra oroliga för att mista våra jobb. Vi vet inte längre vad ledningen har planerat.

Vad hoppas ni att strejken leder till?

– En ny redovisning av förslaget – och att det stoppas i stadsfullmäktige.
– Strejken kommer att ha stor inverkan på trafiken. På Skatudden och Busholmen går inga bussar, där är spårvagnarna det enda kommunala trafikmedlet. Vi vill inte att passagerarna drabbas men nu såg vi inget annat alternativ än att ta vårt pick och pack och stänga ned.

Om inget händer, går ny då i ny strejk?

– Det vet jag inte. Det är inget som facket informerat om i alla fall. Vi tar en sak i sänder, vi gör det här och ser vad det leder till.
Läs också: All spårvagns- och metrotrafik stannar på grund av strejk
Förarstrejk drabbar studentskrivningarna – så kommer du fram utan metro och spårvagn

Hållpunkter på vägen till aktiebolag

Den 22 september röstar Helsingfors stadsfullmäktige för eller emot stadsstyrelsens förslag.
Om beslutet klubbas igenom blir en del av HST ett kommunalt aktiebolag den 1 januari 2022.

ANDRA LÄSER