Dags att räcka en hjälpande hand till diktatorn i Minsk

Att blunda för verkligheten är verklighet för Jokerit då laget reser till diktaturens Belarus för att möta Dynamo Minsk och uttrycka sitt tysta stöd för president Alexandr Lukasjenko.

Lauri Marjamäkis Jokerit reser till diktaturens Belarus för att möta Dynamo Minsk på söndag.
KommentarFilip Saxén
09.12.2021 10:05 UPPDATERAD 09.12.2021 14:00
För ett år sedan lyckades Jokerit rädda en del av sin heder och sitt skamfilade rykte då klubben i elfte timmen ställde in sin match mot Dynamo Minsk. Med hänvisning till spelarnas säkerhet valde laget att inte spela KHL-matchen i Belarus huvudstad.
Jokerit ställde in sin resa till Minsk efter att klubben först hållit fast vid att spela i den belarusiska huvudstaden trots massiv kritik. Matchen skulle spelas bara en månad efter att enväldiga diktatorn Alexandr Lukasjenko manipulerat och segrat i presidentvalet i landet.
Med oppositionen ute på gatorna i högljudda protester ansåg Jokerit-ledningen att det inte var läge att resa till Minsk. Laget bötfälldes av den ryska ligan KHL och dömdes att förlora matchen.
Samtidigt minimerade klubben skadan som hade varit stor om Jokerit rest till Belarus för att spela mot Lukasjenkos Dynamo Minsk. Det hade varit ett direkt ställningstagande för den kontroversiella diktatorn.
Både Ryssland president Vladimir Putin och Belarus president Aleksandr Lukasjenko använder gärna hockeyn som ett mjukt politiskt verktyg och ett sätt att höja den egna statusen bland sina anhängare.
Några uttalanden om människorättssituationen i landet gjorde Jokerit ändå inte fjol. Det lär de inte göra i år heller.
• Läs också: Kommentar – Jokerit övergav sina värderingar, sin identitet och blev en politisk spelpjäs
För ett år sedan undvek Jokerit en total katastrof. På söndag står laget inför samma dilemma igen. Laget ska resa till Belarus för att möta Dynamo Minsk och samtidigt uttrycka sitt tysta stöd till Lukasjenkos regim.
Den här gången finns det inga folkmassor med rödvita flaggor på gatorna. Men det betyder inte att missnöjet med Lukasjenko och det riggade presidentvalet i fjol inte skulle existera. Oppositionen har effektivt tystats ner genom förföljelse, tortyr och andra brott mot mänskliga rättigheter.
– Det finns inga sådana omständigheter som skulle hindra oss från att åka till Minsk för tillfället. Jämfört med situationen för ett år sedan har läget lugnat sig, sade Jokerits delägare och manager Jari Kurri till nyhetsbyrån STT inför söndagens match.
Att som Kurri säga att läget i Belarus lugnat ner sig tyder inte bara på ignorans och okunskap utan också avsaknad av medmänsklighet och respekt för mänskliga rättigheter.
Att diktatorn Lukasjenko tystat ner sina motståndare samtidigt som han för hybridkrig med flyktingar som vapen mot EU är inte omständigheter som hindrar Jokerit från att resa till Minsk.
Lukasjenkos regim har slussat tusentals flyktingar till den polska gränsen för att sätta press på EU.
Män, kvinnor och till och med spädbarn har tryckts mot taggtrådsstängslen av belarusisk militär. På andra sidan stängslet trycker polska styrkor dem tillbaka. Flera personer har dött som följd av den belarusiska regimens agerande.
Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch har grundläggande mänskliga rättigheter kränkts vid gränsen.
Enligt The Guardian lurar belarusiska så kallade resebyråer flyktingar till landet för att sända dem direkt till gränsen mot EU. Tidningen skriver att flyktingarna betalar upp till 20 000 euro för löften om en enkel passage till friheten i Europa. I stället har de hamnat i händerna på en diktator som utnyttjar dem som mänskliga vapen.
Ishockeyn har alltid fungerat som en viktig del av Lukasjenkos propaganda på samma sätt som idrotten och ishockeyn är en viktig del av den ryske presidenten Vladimir Putins propagandamaskin. KHL, där också Jokerit spelar, är en central pjäs i detta maskineri.
Att Jokerit år efter år tillåter sig och sitt varumärke utnyttjas av regimerna i Ryssland och Belarus då de putsar upp sina sköldar och sitt anseende bland sina medborgare är förstås en följd av att laget år 2013 flyttade till den politiskt styrda KHL-ligan.
Söndagens match blir ännu ett sorgligt kapitel i Jokerits historia då laget genom att spela i Minsk kommer att visa vem de är och vad de står för: De är diktaturens vänner och en del av den ryska och belarusiska propagandamaskinen.

ANDRA LÄSER